Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Донецький суддя просить президента припинити тиск на суд

П'ятниця, 1 лютого 2002, 15:41
Вища рада юстиції України порушила дисциплінарну справу проти судді Донецького апеляційного суду Івана Корчистого тому, що той з самого початку призначив слухання справи з обвинувачення у вбивстві Ігоря Александрова на 11 вересня, а не протягом 20 діб як вимагає процесуальний кодекс.

Сам суддя і голова донецького апеляційного суду Олександр Кондратьєв пояснювали це чергою нерозглянутих справ, яка виникла через недостатнє фінансування суду. Вони вважали несправедливим заради резонансної справи відсувати інші майже двісті справ, за якими більше передбачених законом термінів, отже не законно, перебувають під вартою 398 підсудних.

Втім, після обіцянки Мінюсту профінансувати хоча б справу обвинуваченого у вбивстві Александрова Юрія Вередюка, суд призначив слухання на 28 січня. Цей термін, відповідає закону. Коли з'ясувалось, що Іван Корчистий не порушив закону , представник Вищої ради юстиції Лідія Ізовитова, за словами Корчистого, пообіцяла, що справу припинять, а голова Ради Сергій Ківалов навіть вибачиться на телебаченні. Але 31 січня Іван Корчистий отримав запрошення на засідання ВРЮ за його справою, яке має відбутися 6 лютого.

Іван Корчистий заявив журналістам , що вчиняючи тиск на суддю під час розгляду справи, Вища рада юстиції стала над законом. Вона порушила і Конституцію, і кримінальне законодавство. Поряд з тим, за його словами, ані Мінюст, ані Вища рада юстиції, незважаючи на свої обіцянки, досі не дали жодної копійки навіть на розгляд конкретної справи щодо вбивства Александрова ( треба 5 тис. 500 грн.), не кажучи вже про інші справи.

На думку Івана Корчистого, порушення справи проти нього обумовлене політичними мотивами, бо терміни призначення слухань порушують більшість суддів України і це залежить не від них. Міністерство ж юстиції як не фінансувало суди протягом п'яти років, так і сьогодні нічого не змінилось – заявив суддя.

1 лютого Іван Корчистий звернувся до президента України, цитую: "Леоніде Даниловичу, Ви, як гарант Конституції, будь ласка, зупиніть незаконні дії стосовно суддів, не допустіть розвал судової влади в Україні, і створіть комісію, яка терміново могла б приїхати в Донецьк, розібратися на місці зі станом, який в нас склався, вирішити питання з приміщенням і надати ті кошти, які необхідні для ремонту цього приміщення. Щоб до кінця року цю проблему зняти. Іншого виходу з цієї ситуації немає. Ще не один суддя постраждає, якщо тільки дійсно ви цього бажаєте" – кінець цитати.

"Я працюю 22 роки і жодного разу мені не давали відведення, - наголосив Іван Корчистий. Лише у цій справі підсудний попросив замінити суддю, через те, що проти мене порушено дисциплінарну справу. Вища Рада юстиції продемонструвала всьому світові, що з суддею в Україні можна розправитись з будь-якого незначного приводу".

В залі, де проводив брифінг Іван Корчистий були присутні всі судді Донецького апеляційного суду. Вони підтримали свого колегу аплодисментами.

Раніше, 21 січня колектив Донецького апеляційного суду ухвалив звернення до голови Ради суддів України, голови Верховного Суду та міністра юстиції Станік. В тексті звернення йдеться про те, що, виявляється, "суддя апеляційного суду не призначає кримінальну справу до розгляду, по суті, за межами графіку, який складає керівництво апеляційного суду".

Більше того, у зверненні наводиться факт, що судді вимушені виїжджати у відрядження за свої кошти, хоча при цьому не отримують "встановлену законодавством України заробітну плату, про що свідчать позови суддів апеляційного суду Донецької області про стягнення заробітної плати, що знаходяться в провадженні Старокиївського районного суду м. Києва".

Суддів обурює те, що питання про порушення термінів розгляду справ привернуло до себе увагу Вищої Ради юстиції та ЗМІ, тільки у зв'язку із справою Александрова.

Можна сказати, що справа Корчистого вже стала знаковою для судової системи України.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
08:25
У Німеччині висунули звинувачення семи підозрюваним радикальним ісламістам
08:18
фото Росіяни гатили по Нікопольщині: пошкодили будинки, газогін і ЛЕП
07:51
Вибори президента Північної Македонії: перший тур виграла опозиційна кандидатка
07:44
ЗСУ за добу відмінусували понад тисячу окупантів
Усі новини...