Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Павловський прогнозує зміну еліт в Україні та відзначає невіртуальний інтерес до неї з боку Росії

Четвер, 14 лютого 2002, 17:26
За 10 років незалежності Україна відбулася як держава політично, але не стала економічно незалежною державою, вважає завідуючий сектором Інституту Європи Російської Академії наук Аркадій Мошес.

Виступаючи в четвер у Москві на засіданні клубу "Громадянські дебати" з нагоди 10-річчя російсько-українських дипломатичних відносин він зазначив, що "економічна стабілізація на Україні можлива тільки в співпраці з Росією".

Одним з чинників, який може ускладнити російсько-українські відносини, Мошес вважає прагнення України поставити питання про демаркацію кордонів. "Росія виступає проти демаркації кордонів. Це наша позиція", - заявив він.

Директор Фонду ефективної політики Гліб Павловський вважає, що в 90-ті роки Росія проводила відносно України "політику віртуального геополітичного впливу" і тільки зараз ця політика "зсунулася в сферу інтересів". За оцінкою Павловського, зараз "Україна стоїть перед періодом зміни еліт, який Росія пройшла з виборами президентом Володимира Путіна".

Заступник директора Інституту Європи Сергій Караганов вважає, що нинішні російсько-українські відносини "знаходяться в стані миру, що поліпшується ". За його оцінкою, у російської еліти "йде в минуле почуття хамства і зневаги" по відношенню до України. Караганов також вважає, що "питання про демаркацію російсько-українського кордону необхідно закрити договірним способом".

Директор Інституту країн СНД Костянтин Затулін зазначив, що "територія України підтверджена міжнародними договорами, і Україна - це суверенна держава".

Затулін вважає, що "Росія в цей час - це держава для всіх, хто в ній проживає, і вона розвивається по імперському типу". Україна, вважає Затулін, "йде шляхом побудови української держави для українців". "Усвідомлена політика Росії відносно України ще не почалася", - відмітив Затулін. Він також вважає, що в цей час "в союзі Росії і України немає необхідності, оскільки союз викликає неприйняття і плутанину в головах".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування