Віктор Ющенко працює на перспективу

П'ятниця, 8 лютого 2002, 12:37
Майбутній кандидат в президенти України збирається вже зараз заручитися підтримкою Москви

У Москву має намір приїхати Віктор Ющенко, колишній прем'єр-міністр України, який зараз очолює передвиборчий блок "Наша Україна". Його візит в столицю запланований одночасно з поїздкою президента України Леоніда Кучми 11-13 лютого. Сам Кучма в Москві не з'явиться - автори його програми обмежилися відвіданням ряду сибірських міст Росії.

Віктор Ющенко займає зараз верхній рядок в опитуваннях, що стосуються президентських виборів, крім того, його блок - фаворит парламентської виборчої гонки на Україні. Сам екс-прем'єр послідовно дотримується помірковано-правих політичних поглядів, однак в його різношерстому блоці є й представники радикальних націоналістичних угрупувань.

Це, однак, не заважає очолюваній Ющенком "Нашій Україні" упевнено рухатися до перемоги на майбутніх в кінці березня 2002 року виборах в Верховну Раду. Серйозну конкуренцію блоку Ющенка може на даний момент скласти тільки очолювана Петром Симоненко Комуністична партія України. Але вже досить скоро Україну чекають і президентські вибори. Сьогодні ми маємо можливість опублікувати деякі дані, отримані в ході маштабного соціологічного дослідження, що проводиться на Україні російським фондом "громадська думка".

На стандартне для соціологів запитання - "Якби президентські вибори відбулися в найближчу неділю, за кого, швидше за все, ви б проголосували?" - на початку січня 2002 року 23% українців відповідали - "За Ющенка". Петро Симоненко, найближчий конкурент лідера "Нашої України", відстає від Віктора Ющенка майже в два рази.

Але електоральна ситуація для Ющенка зараз надто нестабільна. У ході попереднього (середина грудня 2001 року) опитування готовність проголосувати за нього висловили 26% українських громадян. Схожа тенденція спостерігається і в більш ранніх опитуваннях.

Таким чином, існує коливання рейтингу, причому в невигідну для основного поки що претендента на президентське крісло сторону. З наближенням парламентських виборів Ющенка втрачає популярність.

Причини цих втрат зрозумілі і аналітикам, і самому Ющенку: в західних регіонах України його популярність постійно росте. На заході за нього готові голосувати 57% виборців (раніше - 54%). Зате на півдні і сході він щотижня втрачає два-три проценти прихильників, і це при тому, що рівень підтримки особисто Ющенка і "Нашої України" в цих регіонах і без того невисокий.

Така ситуація пояснюється прозахідною орієнтацією самого Ющенка і відверто антиросійськими заявами і діями його прихильників з числа радикал-націоналістів. До того ж, прихильники навіть більш причетні до її створення, оскільки сам екс-прем'єр у висловлюваннях навіть з приводу досить хворобливих для східної і південної України тем (наприклад, з проблеми російської мови) завжди підкреслено коректний.

В умовах, що складаються принципово важливою стає позиція Росії, її офіційних, ділових і політичних кіл. Оскільки, навряд чи які-небудь значущі сили на Україні підтримають на президентських виборах кандидата, чиє обрання означало б пряму конфронтацію з Москвою. Саме тому Ющенко вже зараз, перед парламентськими виборами, необхідно заручитися підтримкою і з російського боку. Це дозволить йому, якщо не переломити на свою користь, то принаймні, хоча б стабілізувати ситуацію на півдні і сході України.

Очевидно, інформація про візит Ющенка в Москву з'явилася не випадково і свідчить насамперед про його політичну далекоглядність. Екс-прем'єру швидше за все вдасться налагодити діалог з російськими правими. Не виключено також, що Ющенко проведе серію переговорів з представниками бізнес-кіл, що мають інтереси в Україні. Складніше прогнозувати можливість зустрічі лідера "Нашої України" з будь-ким з представників Кремля.

У разі досягнення яких-небудь домовленостей він зміг би істотним чином зміцнити своє положення в тих регіонах, де більшість населення зорієнтована на підтримку максимально міцних контактів з Росією. У той же час будь-яка інформація такого роду може похитнути його позиції на заході України, причому похитнути найнепередбачуванішим чином.

Між тим, ще у четвер вранці прес-секретарь Ющенка спростувала інформацію про те, що лідер виборчого блоку "Наша Україна" планує найближчим часом відвідувати Москву.

Коментуючи на прохання ІнтерфаксУкраїна повідомлення низки російських ЗМІ про поїздку Ющенка 11 лютого до Москви для проведення переговорів з представниками ділових і політичних кіл Росії, вона підкреслила, що "найближчим часом в Ющенка інший робочий графік".


За скандалом з 1+1 дехто бачить руку Омельченка, а хтось - вухо СДПУ (О). Про перебіг подій, версії та припущення, про скандали та їх появу в пресі – читайте в новому пректі ППП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування