У Німеччині готуються до нового українського президента – або Ющенка, або Дубини-Тігіпка

Середа, 13 березня 2002, 10:32
Новий український уряд після парламентських виборів становитиме коаліцію між право-центристськими силами, що підтримують президента Кучму, та Комуністичною партією. Таке припущення у своєму звіті висловлює німецький "Комерцбанк".

Перший варіант подій, який розглядає "Комерцбанк", - такий, за яким колишній прем'єр Віктор Ющенко повернеться до влади, скориставшись з потужної підтримки, яку він зараз має.

Другий варіант - прем'єр-міністром стане представник пропрезидентських сил за підтримки комуністів, наприклад перший віце-прем'єр Дубина чи колишній міністр економіки Тігіпко.

"Комерцбанк" очікує, що Верховна Рада залишатиметься фрагментованою. Необхідний мінімум у 4% напевно набере 5 чи 6 партій, хоча очевидними фаворитами є блок Ющенка "Наша Україна" та Комуністична партія.

"Комерцбанк" проводить паралель між виборами в Україні 2002-го року і 1999-го року у Росії і пише у звіті, що вибір Кучмою наступного прем'єр-міністра буде зумовлений такими самими міркуваннями, які мав президент Єльцин, коли призначав Володимира Путіна прем'єр-міністром – а саме, чи зможе ця людина, ставши наступним президентом, забезпечити імунітет від покарання президентові попередньому.

"Комерцбанк" підкреслює, що саме міркування про особисту безпеку та безпеку його родини стануть ключовими для президента Кучми і домінуватимуть у його політичному курсі. Так само як і у Росії, пише "Комерцбанк", український президент номінує прем'єр-міністра і потребує для затвердження абсолютної більшості у парламенті.

Проте, на відміну від Росії, президент Кучма не має права розпустити парламент у разі, коли той проголосує за вотум недовіри до уряду. Навпаки, він має послати у відставку уряд. Саме це і є головною причиною того, що президентові Кучмі необхідно забезпечити функціональну парламентську більшість, яка б підтримала підхожого наступника на посаді глави держави.

Говорячи про два основні сценарії, за якими, як передбачає "Комерцбанк", можуть розвиватись події в Україні, автори звіту пишуть, що повернення до влади колишнього прем'єр-міністра може розглядатись як позитивне з точки зору західних інвесторів.

Експерти "Комерцбанку" пишуть, що підтримка Міжнародного валютного фонду, яка була поновлена під час прем'єрства Віктора Ющенка, його сильні особисті зв'язки з Заходом та його зусилля обмежити вплив олігархів на економіку західних бізнесових кіл розглядають як позитивні риси послужного списку.

Щодо другого варіанту розвитку подій – коли до влади прийде альянс право-центристів, які підтримують Кучму, та комуністів, "Комерцбанк" розглядає як потенційних кандидатів на пост голови нового уряду, а в майбутньому можливо і президента, Олега Дубину або Сергія Тігіпка. Водночас, експерти наголошують, що важко давати якісь точні прогнози хто саме з двох політиків має кращі шанси на прем'єрство. Вони лише зазначають, що обидва мають гарні стосунки з Росією і це, на думку "Комерцбанку" вплине на хід приватизації та на структурну реформу економіки.

У цілому, у своєму звіті експерти "Комерцбанку" доходять висновку, що вибори 31 березня створять передумови для вибору наступника для президента Кучми, коли його термін витече у жовтні 2004 року. Про конкретні результати, на думку фахівців, говорити важко, беручи до уваги складність виборчого законодавства України, з точністю можна говорити лише про те, що наступний парламент буде не менш фрагментованим, ніж нинішній.

Українська служба Бі-Бі-Сі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування