Типові порушення під час кампанії по виборах

Субота, 30 березня 2002, 15:33
За період з 4 по 28 березня до Всеукраїнського громадського моніторингового комітету надійшло 251 повідомлення громадян про порушення законодавства під час виборчої кампанії (вибори до Верховної Ради України).

Найбільш типовими порушенням виборчого законодавства, зафіксованими Всеукраїнським громадським моніторинговим комітетом, є:

1.Зловживання посадовими особами своїм службовим становищем та агітування на користь певного кандидата у народні депутати або партії (блоку) із застосуванням т.зв. "адміністративного ресурсу" (тиск керівництва підприємств на працівників, викладацького складу та керівництва ВУЗів на студентів та їхніх батьків, примушування підлеглих здійснювати агітацію тощо).

Зафіксовано 183 таких порушення, що складає 73,2 відсотка від загальної кількості. Можна відзначити, що адміністративною підтримкою користується переважно блок "За єдину Україну" – 150 порушень (82% від усіх порушень цього виду). Далі йде блок "Єдність" (21 повідомлення з Києва або 11,5%). Є повідомлення про те, що методами адміністративного впливу користуються Партія Зелених України, кандидати від "Блоку Віктора Ющенка "Наша Україна" і, навіть, Комуністична партія України.

Регіональний розріз проблеми виглядає наступним чином:

Найбільше повідомлень про використання т.зв. "адміністративного ресурсу" надійшло з м.Києва (103 скарги або 41%). На другому місці у цьому "рейтингу" – східні регіони України (Дніпропетровська, Донецька, Харківська та Луганська області) – 87 скарг (34,7%).

Найбільш вразливими виявилися такі групи населення, як студенти, державні службовці, військовослужбовці, ув´язнені, працівники муніципальних органів, підприємств та організацій. Характерно, що здійснюючи вплив на ці та інші категорії громадян, посадові особи не зупиняються і перед відверто злочинними діями, як-то: залякування, незаконні звільнення з роботи чи з місця навчання, погрози тощо.

2.Інші порушення правил ведення виборчої агітації ("підкуп" виборців, розміщення агітаційних матеріалів у неналежних місцях, знищення агітаційних матеріалів конкурентів). Найбільш масовим явищем із цієї групи правопорушень став т.зв. "підкуп виборців", пов´язаний із наданням громадянам грошей, безкоштовно або за пільговими цінами продуктів харчування, кормів для худоби тощо. Всього Всеукраїнським громадським моніторинговим комітетом за період з 4 по 28 березня зареєстровано 60 порушень правил ведення передвиборної агітації, непов´язаних з адміністративним тиском на учасників виборчого процесу (23,9% від загальної кількості порушень).

3.Порушення виборчого законодавтва під час реєстрації кандидатів у народні депутати України. Було зафіксовано 5 повідомлень про такі порушення (2% від загальної кількості). У переважній більшості випадків відмова окружної виборчої комісії зареєструвати особу кандидатом у народні депутати мотивувалася виявленням неточностей у поданих такими особами деклараціях про доходи за минулий рік. У кожному випадку громадянам не була надана можливість внести необхідні уточнення або поправки до поданих документів. Повідомлення у таких випадках надходили, переважно, від самих "постраждалих" кандидатів.

4. До Всеукраїнського громадського моніторингового комітету також надійшло три повідомлення про примусове стягнення з громадян адміністраціями підприємств та поштових відділень (які здійснюють доставку пенсій) "добровільних" внесків на підтримку кампанії певної політичної партії або кандидата у народні депутати України.

Про порушення телефонуйте 8-044-212-48-36

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування