Стрешинского засуджено "за скороченою процедурою". Марчуку краще не їздити до Італії

Четвер, 7 березня 2002, 18:32
Туринський суд в Італії визнав Дмитра Стрешинського, який ніби був пов'язаний з посадовими особами України, винним в нелегальній торгівлі зброєю і засудив його до 1 року 11 місяців позбавлення волі.

Як повідомила в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна прес-аташе посольства України в Італії Марина Михайленко, такий вирок був винесений 5 березня нинішнього року.

"5 березня було завершено попереднє судове розслідування у справі Стрешинського і ухвалено остаточне рішення: Стрешинський визнаний винним і засуджений до 1 року 11 місяцям ув'язнення", - сказала вона.

Михайленко зазначила, що суд пройшов "за скороченою процедурою згідно з клопотанням самого Стрешинського".

Зі слів співрозмовниці агентства, процес проходив в закритому режимі, нікого їх представників України на ньому не було. Разом з тим, як заявляв раніше агентству заступник генпрокурора України Олександр Атаманюк, в Генпрокуратурі розглядалося питання про поїздку до Турина її представника.

Прес-аташе не змогла прокоментувати поширену рядом українських ЗМІ інформацію про визнання секретаря Ради національної безпеки і оборони України Євгена Марчука винним "в організації злочинної групи", а також вимоги Туринського суду про видачу Марчука Італії або ж проведення суду в Україні. "У цей час ми не маємо в своєму розпорядженні офіційного документа (вироку суду)", - зазначила Михайленко.

За її словами, документ буде отримано "найближчим часом", після чого "можна буде коментувати цю інформацію".

Як повідомлялося, керівники газети "Киевский телеграф", телекомпанії "Ера" і інтернет-видання "Версії.com" поширили звернення до президента Кучми з вимогою звільнити секретаря Ради національної безпеки і оборони країни Євгена Марчука.

У зверненні журналісти наводять уривки з рішення суду міста Турин (Італія) від 5 березня цього року з обвинуваченням в причетності до торгівлі зброєю Дмитра Стрешинського. Згідно з цими цитатами, Марчук "взяв на себе роль ініціатора і організатора злочинної групи", яка була створена в 1991-1992 роках і провела "як мінімум 8 незаконних операцій" в ряді країн, в тому числі в Україні, Франції, Австрії, Бельгії.

Генпрокуратура України порушила кримінальну справу за фактом незаконної торгівлі зброєю. Підставою для порушення кримінальної справи став депутатський запит депутатів Григорія Омельченка і Анатолія Єрмака на ім'я генерального прокурора Михайла Потебенька, в якому йдеться про причетність секретаря РНБО Марчука, екс-голови Служби безпеки України Леоніда Деркача та його сина, народного депутата Андрія Деркача до незаконної торгівлі зброєю.

Прокуратура Турина надала українському слідству матеріали щодо цієї справи, виділені в окреме провадження.

Газета "Киевский телеграф" уперше оприлюднила матеріали слідства з обвинуваченням прокуратури Турина в незаконній торгівлі українською зброєю і назвала в числі ніби причетних секретаря РНБО України Марчука. Він, в свою чергу, відкинув ці звинувачення і пов'язав їх з діяльністю РНБО щодо ряду комерційних структур.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування