Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Індустріальний союз Донбасу" зацікавився "Запоріжсталлю"?

Середа, 19 червня 2002, 12:22
Власник великого пакету акцій "Запоріжсталі" проводить переговори про продаж своїх акцій

Один із власників великого пакету акцій ВАТ "Запорізький металургійний комбінат" (ВАТ "Запоріжсталь") проводить переговори про можливий продаж своєї частки в акціонерному товаристві, повідомило агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на інформоване джерело. Згідно з повідомленням агентства, власник великого пакету акцій вже провів переговори з корпорацією "Індустріальний Союз Донбасу" (ІСД).

Як пояснив в інтерв'ю агентству представник "Запоріжсталі", інформація щодо проведення цих переговорів на підприємстві не розголошується, хоча близькі до власника акцій джерела підтвердили її правдивість.

ІСД є великим фінансово-промисловим об'єднанням, що володіє пакетами акцій провідних підприємств гірничо-металургійного комплексу, зокрема Харцизького трубного заводу (Донецької обл.) і металургійного комбінату "Азовсталь" (Маріуполь), "Азовмаша" (Мариупіль), "Дніпропетровського трубного заводу" та багатьох інших підприємств.

Представники керівництва корпорації "ІСД" не заперечують, що до компанії надходила пропозиція щодо купівлі великого пакету акцій "Запоріжсталі".

При цьому акцент був зроблений на тому, що корпорація поки що ніяких конкретних рішень стосовно купівлі не ухвалювала. За словами представника корпорації, відповідні служби не проводили аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства, також не проводилась оцінка його технічного стану, корпорації не відомі обсяги кредиторської і дебіторської заборгованості. У повідомленні відзначено, що на цивілізованому ринку вже давно ніхто не купує підприємство "просто так, без тверезої аналітики і вивчення ситуації на ринку", а ІСД не отримував достатньої інформації для проведення відповідного аналізу і підготовки рішення про доцільність придбання пакету акцій "Запоріжсталі".

Окрім того, представники корпорації "ІСД" сумніваються стосовно наявності у потенційного продавця "такого великого пакету" (раніше мова йшла про пакет вартістю $215 млн.). Нагадаємо, що у жовтні 2001 року при продажу останнього пакету "Запоріжсталі", що знаходився у державній власності - 25%+1 акція, переможець конкурсу "Торговий Дім "Запоріжсталь" заплатив за пакет всього 71 млн. 100 тис. грн.

За даними Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку на 1 січня 2002 року, компанії Weybridge Investments Limited (Великобританія) належать 20,8325% акцій ОАО "Запоріжсталь", "Захід Резерв" (Україна) - 23,3357%, Mawerton Ltd. (Великобританія) - 16,9325%, "Торговому дому "Запоріжсталь" - 25%. Статутний фонд ОАО складає 281227,260 тис. грн., номінал акції - 0,25 грн.

Восени минулого року корпорація "ІСД" вже претендувала на купівлю пакету акцій іншого металургійного гіганту - "Азовсталі". У Фонді держмайна її вважали основним претендентом на цей пакет. Але "ІСД" не подала заявки на конкурс, оскільки вважала ціну пакету завищеною.

На думку експертів, якщо "великий" пакет акцій "Запоріжсталі" потрапить у руки "ІСД" це дозволить останньому розширити ринки збуту коксового вугілля (за деякими даними , "ІСД" через афілійовані структури контролює 75% ринку виробництва і реалізації коксового вугілля). Натепер корпорація негласно контролює половину великих металургійних підприємств - це "Азовсталь" "Єнакієвський метзавод"; "Алчевський меткомбінат"; "Краматорський метзавод".

ВАТ "Запоріжсталь" є одним із найбільших в Україні металургійних підприємств. Виробляє гарячекатний і холоднокатний листовий прокат товщиною 0,5-7,0 мм із вуглецевих, низьколегійованих, легійованих і нержавіючої сталі. Як повідомлялось, "Запоріжсталь" у 2001 році знизила рентабельність реалізованої продукції порівняно з 2000 роком з 26,59% до 3,52%. Зниження рентабельності відбулося, загалом, у зв'язку з погіршенням кон'юктури на світових ринках сталі і падінням цін на листовий прокат, на виробництво якого орієнтований комбінат.

Серед інших негативних наслідків діяльності минулого року у порівнянні з попереднім - зниження обсягу обігових коштів на 227,58 млн. грн. - до 262,3 млн. грн.

За підсумками 2001 року металургійний комбінат "Запоріжсталь" отримав чистий прибуток у 36,5 млн. гривень. У 2000 році прибуток підприємства складав 603,4 млн. гривень. Минулого року комбінат зменшив виручку від реалізації продукції на 14,5% до 3 038,9 млн. гривень, виробивши продукції на 2 898 млн. гривень (на 16% менше, ніж 2000 року).

2001 році "Запоріжсталь" збільшила виробництво прокату на 1,9% - до 3 288,3 тис. тон. Видатки на 1 гривню товарної продукції 2001 році зросли на 22,4% до 96,44 копійок. Рентабельність знизилась з 26,6% до 3,7%.

Кредиторська заборгованість підприємства зросла на 36,9% - до 452,7 млн. гривень, дебіторська скоротилася на 30% - до 241,9 млн. гривень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування