Заради НАТО Україна має намір вигнати Російський Чорноморський флот?

Понеділок, 24 червня 2002, 15:18
Україна вже підкріпила своє прагнення інтегруватися до євроатлантичних структур рядом дій, які свідчать про серйозність намірів.

Про це заявив заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Пирожков у понеділок у Києві у ході міжнародного наукового семінару "Україна і регіональна співпраця у сфері безпеки: погляд у майбутнє".

"Сьогодні існує певне застереження з боку країн Західної Європи стосовно послідовності вибору України. Безумовно, такі застереження можливі, тому що сьогоднішній стан нашої економіки і збройних сил не дозволяє вповні говорити про те, що ми досягли рівня адаптації до стандартів НАТО", - сказав він

Разом з тим, відзначив заступник секретаря РНБО, намір України "вже підкріплений численними позиціями, які дозволяють говорити про серйозність намірів".

Зокрема, за словами Пирожкова, до ратифікації Верховною Радою підготовлений документ "Про обмін таємною інформацією", підписаний з НАТО у 1995 році. "Цей документ підготовлений Кабінетом міністрів України для внесення до парламенту, і протягом декількох місяців він може бути ратифікований", - сказав він.

По-друге, за його словами, Україна вже приступила до "дефенс-аналізу" - аналізу ситуації у збройних силах і формуванню системи цивільного контролю, що необхідно зробити відповідно до програми Membership Action Plan (MAP).

"По-третє, ми вже не тільки співпрацюємо у плані реформування збройних сил, але і розширили процедуру PARP на всі збройні сили (PARP - Plan and Review Process - програма аналізу й оцінки сил щодо досягнення сумісності збройних сил з підрозділами країн НАТО)", - відзначив заступник секретаря.

Пирожков вважає, що дані кроки свідчать про те, що "Україна знаходиться в інтенсивному процесі по забезпеченню реалізації своєї стратегії на євро-атлантичну інтеграцію".

Крім того, Пирожков повідомив, що Україна збирається ініціювати переговори з Російською Федерацією з питання базування Чорноморського Флоту у Криму.

"Україні потрібно визначитися з базуванням ЧФ, тому що за критеріями НАТО країна, на території якої знаходяться іноземні військові формування, не може бути членом Альянсу", - сказав він у понеділок у Києві в інтерв'ю журналістам. Пирожков зазначив, що конкретні переговори ще не почалися, а тільки "стоять у плані".

Заступник секретаря РНБО також повідомив, що "реакція з боку Росії вже була". "Вони не хочуть цих переговорів, а хочуть продовження терміну оренди, оскільки нічого не робиться для створення нової бази для розміщення ЧФ", - сказав він.

Тим часом у понеділок президент Росії Володимир Путін заявив про негативне ставлення Москви до можливого подальшого розширення НАТО. Але заявив, що Росія не буде перешкоджати цьому процесу.

"Ми не вважаємо, що розширення НАТО поліпшить чиюсь безпеку - тих країн, які мають намір вступати в альянс, або самої цієї організації", - сказав Путін, відповідаючи у понеділок на прес-конференції у Москві на питання естонського журналіста про ставлення Росії до вступу Естонії у НАТО.

Разом з тим Путін підкреслив, що "було б абсолютно невірним з тактичної і стратегічної точок зору перешкоджати вступу Естонії до НАТО". "Хоче Естонія вступати в альянс, нехай вступає, якщо вважає, що так їй буде краще. Ніякої трагедії у цьому я не бачу", - відзначив президент Росії.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування