Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Степан Гавриш: "Я здивований, що у керівництва ВР не вистачає часу на нас!"

Вівторок, 16 липня 2002, 14:34
Процес розпаду блоку "Єдина Україна" спричинив пошуки самовизначення багатьох парламентських авторитетів. Не всі новоувторені фракції мають під собою міцну політичну базу. Але навряд чи швидкий занепад загрожує групі "Демократичні ініціативи". Вона нарощує політичні біцепси, позиціонуючи себе як певну третю силу - лояльну президенту Леоніду Кучмі і разом з тим таку, що визнає перспективу за Віктором Ющенком. Про перспективи групи "УП" розповів її лідер, колишній віце-спікер ВР Степан Гавриш.

Степан Богданович, вас можна було постійно помітити у кулуарах, коли ви вели якісь конфіденційні переговори з різними депутатами. Скажіть, скільки у вас вже нараховується "багнетів", і чи продовжуєте ви агітувати депутатів?

Зараз у нас сімнадцять депутатів. Ми вважаємо, що є всі підстави для збільшення цієї цифри приблизно у два рази. Наша група дотримується центристських позицій, ми тримаємо курс на широкі демократичні перетворення. І ми готові до пошуку компромісу з будь-якими політичними силами.

Чому з моменту реєстрації групи 18 червня вона так і не отримала ані свого місця у сесійній залі, ані відповідних офісних приміщень?

Для мене самого це є шоком. Управляти групою, розкиданою по всьому залу, було надто складно. Крім того, весь секретаріат групи розміщується в одному моєму робочому кабінеті у ВР. Коли в одній кімнаті знаходиться оргтехніка і дванадцять-п'ятнадцять чоловік, там взагалі важко що-небудь підготувати.

На зустрічах фракції з головою ВР Литвином я заявив, що група не може адекватно реагувати на те, що відбувається у сесійній залі, оскільки не має елементарних умов для роботи. Володимир Михайлович доручив це завдання секретаріату парламенту. Однак я не розумію позицію керівництва, яке не знайшло досі часу, щоб організувати облаштування фракцій.

У чому тут була проблема, у недосвідченості або у високій зайнятості, мені важко сказати. Глава парламенту - такий же народний депутат, як і всі інші. І нам всім важливо стати партнерами, для створення законотворчої більшості. Саме тому, я скажімо так, був дуже здивований затягуванням цього питання.

Ви ж самі чудово знаєте, що на такому політичному рівні будь-яка випадковість стає закономірною. "Демініциативи", куди входять колишній віце-спікер, і двічі колишній спікер Іван Плющ, представляється найбільш самодостатньою і політично незалежною групою з числа всіх "єдиних" осколків. Група є альтернативним пунктом об'єднання пропрезидентських сил, непідконтрольним керівництву ВР. Відомо про дружні стосунки Плюща і Ющенка. Очевидно, тому Литвин і не відчуває до вас особливої симпатії.

Ваш аналіз логічний, і відповідає журналістській точці зору. Однак я б не дотримувався таких однозначних оцінок. Всі депутати у парламенті люди незалежні, і несуть відповідальність тільки перед своїми виборцями. Пропрезидентська більшість, якщо вона буде створена, консолідується на базі підтримки курсу, проголошеного главою держави.

І що б не було, "Демократичні ініціативи" будуть відстоювати саме цей курс. Підкреслюю - курс президента, а не яких-небудь осіб, нехай навіть і близьких до Леоніда Даниловича. Так що я не розумію, які можуть бути підстави для протидії роботі нашої групи з боку керівництва ВР. Хоч я повинен зазначити, що конкурентна боротьба у політиці не припиняється ні на хвилину. Однак наша група не буде ні з ким боротися.

Щодо Ющенка я вам скажу, що ми з ним зустрічалися рідше, ніж багато інших представників пропрезидентського блоку. Але в особистих стосунках з тим чи іншим політиком не можна бачити якусь крамолу. Адже компроміс - це золота дорога демократії. Чим ширший спектр контактів, тим об'єктивніша оцінка того, що відбувається і ефективніше прийняття рішень. Підозрювати нашу групу у непослідовності не дають підстав ані наші декларації, ані наші дії. А з приводу ваших підозр у нашій опозиційності, я вам скажу одне - ми люди прогнозовані.

Прогнозовані для кого?

Для оцінок.

Мені здається проблема у тому, що ви мало прогнозовані для адміністрації президента і керівництва ВР.

Я відповім так. За моїм твердим переконанням, будь-яка опозиція, яка кличе народ на барикади, приведе своїх послідовників тільки до диктатури. Тому наша група залишиться у центристській ніші, разом з президентом.

У цьому напевно ніхто не сумнівається, врешті-решт Ющенко також від Кучми не відхрестився. Але ми зараз говоримо не про стратегію, а про тактику. Ваша група може претендувати на статус "золотої акції" за різними політичними законопроектами. Пригадайте, який резонанс отримало у минулому скликанні ВР голосування також лояльних до президента соціал-демократів за прийняття чисто пропорційної виборчої системи. Кучма був проти законопроекту, і наклав на нього вето. Але ситуативне блокування СДПУ(О) з опозицією ледве не привело до подолання вето. Очевидно, "Демініциатіви" будуть дотримуватися власної тактики, що навряд чи викликає захоплення у людей, які розраховують на ручне управління пропрезидентським блоком.

Мені б не хотілося широко коментувати те, що ви сказали, тому що це насправді, правда. Ми дійсно дотримуємося власних поглядів з багатьох тактичних питань. З питань інституційного устрою влади, виборчої системи, змін структури центральної влади. Але задачу ми вирішуємо одну - реалізація курсу, викладеного главою держави в його посланні перед Верховною Радою. І ми розробляємо чітку методологію нашої поведінки у сесійній залі, направлену на рішення цієї задачі.

Судячи з глобальних цілей і розмаху ваших дій, впродовж найближчого часу ваша фракція отримає і якийсь структурний розвиток.

Так, ми плануємо створення партії на базі нашої фракції. Зараз йде активна робота, і я думаю, що вже цією восени ми представимо цей проект громадськості. Більш детально ми обговоримо це питання пізніше.

Цей буде партія, яка стане висувати свого кандидата в президенти у 2004 році, або ви розраховуєте на участь у можливих блоках?

Так далеко ми поки не заглядаємо. Поки продовжується відпрацювання технології роботи. А потім вже піде й обговорення кандидатів. У будь-якому випадку, це буде людина, що дотримується чітких центристських позицій і демократичних принципів. Компромісний лідер, який не кличе на барикади, який здатний об'єднати навколо себе політичні сили з різними векторами.

Я розумію, що зараз не час обговорювати кандидатів. Але після всього вищесказаного логічно спитати, а чи має шанси стати вашим кандидатом Ющенко? Так чи ні.

Ми вирішимо це не раніше осені наступного року. Навіщо гадати на парламентській гущі?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
21:22
Єврокомісар вважає, що вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
Усі новини...