Холода поквапилися відправити у відставку

П'ятниця, 19 липня 2002, 18:15
Голова Нацради з телебачення і радіомовлення Борис Холод, якому Верховна Рада висловила недовіру, заявляє, що тільки президент України має право висловлювати недовіру "посадовій особі, обраній головою цього органу".

У відкритому листі на ім'я голови Верховної Ради України Володимира Литвина, Холод заявив, що парламентський комітет з питань свободи слова і інформації і його голова Микола Томенко "бере на себе функцію тлумачення законів і рішень парламенту". Це, на думку автора листа, зокрема, стосується, і ситуації навколо голови Нацради.

Так, за словами Холода, Томенко як керівник профільного комітету вже вважає главу Нацради "офіційно звільненим з посади і дозволяє собі посилати у наш орган на ім'я інших посадових осіб вказівки відносно проведення певних дій, натякаючи на "нелегітимність" голови".

Це, підкреслюється у відкритому листі, "більш ніж вільне трактування" Томенком як законів, так і суті постанови Верховної Ради про звіт Нацради за 2001 рік.

У зв'язку з цим Холод заявляє, що парламент може висловити недовіру "не кому-небудь або всім членам Нацради, а тільки тому його члену, якого він призначив". "Як відомо, посадова особа, яка була обрана головою Нацради, призначав президент України, таким чином, тільки він має право висловлювати йому недовіру", - йдеться у відкритому листі.

Холод також нагадує, що голова Нацради обирається таємним голосуванням членами Нацради за спільним поданням Верховної Ради і президента України і його кандидатура письмово узгоджується парламентом і главою держави. Повноваження голови Нацради, за словами Холода, можуть бути достроково припинені з ініціативи спікера парламенту від імені Верховної Ради або президента, але виключно рішенням Верховної Ради на підставі подання президента.

На думку Холода "найкращим внеском" парламентського комітету у розвиток телерадіоінформаційного простору держави була б розробка законопроектів для удосконалення законодавства про електронні ЗМІ. Він також висловив готовність Нацради співробітничати з Верховною Радою та її комітетами.

4 липня Верховна Рада ухвалила рішення не затверджувати звіт Нацради з телерадіомовлення за 2001 рік, висловити недовіру складу Нацради і його голові Борису Холоду, а також достроково припинити повноваження членів Нацради, призначених парламентом. Раніше на роботу цього органу неодноразово лунали нарікання, зокрема, членів Нацради звинувачували у незаконних рішеннях і відмові виконувати судові постанови.

16 липня на прес-конференції Томенко повідомив, що спікер Верховної Ради України Литвин звернувся до президента з проханням узгодити нову кандидатуру на посаду глави Нацради з телебачення і радіомовлення і відкликав угоду про спільне з президентом подання кандидатури Холоду на цю посаду.

До Нацради з телерадіомовлення входить 8 чоловік. Половина з них призначається президентом, а друга - парламентом. Президентська четвірка - Борис Холод (голова Нацради), Олександр Мартиненко, Володимир Грановський, Юрій Плаксюк.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування