Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Прем'єр Польщі закликає Кучму не піддаватися фальшивій магії

Понеділок, 29 липня 2002, 18:31
Прем’єр-міністр Польщі Лєшик Міллєр у свіжому номері популярного тижневика "Wprost" дав відповідь президенту України Кучмі на його публікацію у минулому випуску. Міллєр публікує свої роздуми про майбутнє польсько-українських взаємин під промовистим заголовком "З Україною до Європи".

На думку Міллєра, Польща і Україна піддаються магії декларацій, урочистих обіцянок і оцінок реальної ситуації, опертих на побажання. "Разом з тим досконало розуміємо, що свідченням справжнього поєднання можуть бути лише реальні зміни в свідомості обох народів. Мають відбутися зміни, які вплинуть на формування сучасних підходів: відкритості, щирості, солідарності і готовності до взаємних компромісів. Мені здається, що саме таких підходів у взаємовідносинах ми досі маємо мало", - пише польський прем’єр у відповідь на статтю Леоніда Кучми.

Говорячи про намагання Польщі допомогти Україні на шляху інтеграції в євроатлантичні структури, Міллєр пише: "Часом мені здається, що наші аргументи потрапляють у порожнечу, і чую слова вагання. І все ж думаю, що польсько-українські еліти, та й цілі суспільства Польщі та України чекає повна щирості розмова".

Міллєр рішуче і впевнено говорить про те, що виконання Польщею зобов’язань перед Євросоюзом не означає творення нової завіси на сході. Польський прем’єр подає приклади співпраці між регіонами, які дозволять виткати нову сітку сполучень між двома народами-сусідами, яка не дасть можливості вирости роздільному мурові.

Відповідаючи на пропозицію президента Кучми започаткувати загальноєвропейські зустрічі молоді у Львові, прем’єр Польщі підкреслює, що такі ініціативи треба підтримувати, так само як треба підтримувати навіть невеликі регіональні ініціативи діалогу, наприклад, зустрічі на користь діалогу, організовані "Радіо Жешув" і Львівською газетою "Поступ".

Цікаво, що прем’єр Польщі згадав саме цей приклад. Справа в тому, що одним із учасників таких діалогів з українського боку був Олександр Мороз, який після жешувських дискусій зустрічався тоді у Варшаві з Лєшиком Міллєром. Згадка у статті Міллєра саме про жешувські діалоги може означати, що польський прем’єр прагне підтримати діалог із різними політичними силами в Україні, в тому числі й з опозиційними.

Радіо "Свобода"

Читайте також:

Кучма написав статтю для польського тижневика "Wprost"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...