Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Долар продовжує падати, а банки спекулюють на євро

Середа, 3 липня 2002, 11:31
Три найбільші банки світу - Федеральна резервна система США (ФРС), Європейський Центробанк (ЄЦБ) та Центральний банк Японії (ЦБЯ) минулої п'ятниці провели спільну інтервенцію на міжнародному валютному ринку з метою підтримки курсу долару.

Цей крок є безпрецедентним, оскільки, як відзначать спостерігачі, центральні банки рідко разом втручаються у справи валютного ринку, надаючи ринку можливість самому визначати справжню вартість тієї чи іншої валюти.

Остання інтервенція була проведена на прохання японської влади, яка намагалась послабити ієну, з тим, щоб підтримати економічний ріст в експортно-орієнтованій Японії. Разом з тим, загальна втома долару привела до того, що втручання центробанків не мало великого впливу, і падіння американської валюти продовжилось. Протягом останніх декількох тижнів долар по відношенню до євро втратив 10-12% своєї вартості.

На думку європейських експертів, питання про те, чи дожене єдина європейська валюта американський долар, вже не ставиться. "Це лише питання часу, точніше, торгівельних сесій, але те, що це станеться, сумніву немає", - говорять західноєвропейські фінансові аналітики.

Разом з тим, представники Європейського Центробанку і європейські економісти попереджають про те, що євро зміцнюється тільки на тлі поганих новин із Америки, зокрема - корпоративних скандалів. У той же час, відновлення європейської економіки також відбувається повільніше, ніж очікували експерти. Тому не варто сприймати ріст курсу єдиної європейської валюти, як показник "сили європейської економіки", підкреслюють аналітики.

Зниження курсу американської валюти призводить до падіння довіри серед міжнародних інвесторів, що ще більше послаблює позиції долара і збільшує привабливість єдиної європейської валюти.

"Втрата впевненості іноземних інвесторів у США дуже болісна через великий торгівельний дефіцит країни, який за станом на кінець першого півріччя досяг $35,9 млрд. - відзначає голова відділу інвестування Dresdner Investment Trust Вольфрам Гердес. - Для його покриття країні потрібно $1,3 млрд іноземних інвестицій щорічно. "Навіть невелике зниження їхнього обсягу призведе до послаблення долару і росту цін на імпорт, відзначають американські незалежні аналітики.

У той же час, втрачаючи впевненість у перспективах першої у світі економіки, інвестори звертають увагу на Європу, таким чином зміцнюючи позиції євро. Проте економіка Європи, судячи зі статистичних даних, стабілізується повільніше, ніж очікувалось, а зміцненню євро, крім так званого "американського фактору", сприяє і узгодженість переходу на єдину валюту. Через півроку після появи готівкового євро вже 90% усіх європейських валют обміняли на євро.

Прогнози американських і європейських експертів дещо розходяться в оцінках стосовно подальшого розвитку ситуації. Більшість західноєвропейських фінансових аналітиків вважає, що курс євро дещо перевищить паритет долару до кінця поточного року. Американські аналітики вважають, що співвідношення між валютами збережеться на теперішньому рівні - курс євро до долара буде залишатись на позначці 99 центів за один євро.

Основним фактором, який буде сприяти збереженню теперішньої позиції долара на валютному ринку і протистояти його подальшому падінню у другому півріччі 2002 року, буде продовження росту американської економіки. У першому півріччі головною проблемою, з якою зіштовхнувся долар, було зниження довіри інвесторів до активів, номінованих у валюті США. При цьому індекс Standard & Poor's упав за півріччя на 13,8%, що є найгіршим результатом з 1970 року, Dow Jones - 7,8%, NASDAQ - на 25%.

Разом з тим, міжнародні експерти очікують, що у другому півріччі американська економіка буде зростати швидше,ніж європейська і японська, і це буде знову приваблювати гроші інвесторів у США, незважаючи на недавні скандали навколо низки великих американських компаній. Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання економіки США цього року на 2,3%, єврозони- на 1,4%. В Японії очікується спад на 1%.

На українському ринку також відзначається певне зростання зацікавленості до єдиної європейської валюти. Зокрема, за словами президента АКБ "Надра" Ігоря Гіленка за останні три місяці обсяг вкладів населення в євро значно виріс, хоча частка таких вкладів у загальному обсязі поки що незначна.

На думку українських експертів, причина підвищення інтересу до європейської валюти крім ситуації на валютному ринку пояснюється тим, що на роботу з євро перейшли всі європейські банки і фінансові інститути, а більшість кредитних ліній ЄБРР, які раніше відкривались у доларах, тепер будуть відкриватись в євро.

Разом з тим, зростання попиту на готівковий євро продиктоване головним чином зниженням вартості американської валюти на світових ринках, що стимулює перерозподіл грошових ресурсів на користь єдиної європейської валюти. Окрім того, підвищення попиту на євро пов'язане зі збільшенням туристичних поїздок до Східної Європи влітку.

Разом з тим, як відзначають українські банкіри, ріст курсу євро до долара на світових ринках не приведе до істотного збільшення обсягу операцій з єдиною європейською валютою на міжбанківському ринку України. Як пояснив директор департаменту казначейських операцій банку "Фінанси і Кредит" Андрій Войтенко, великі українські банки намагаються купувати євро за долари на міжнародних ринках, а не за гривні на українському міжбанку.

Це робиться з метою уникнути курсових ризиків, оскільки курс євро натепер спекулятивно завищений, відзначають спостерігачі.
За оцінкою банкірів, щоденний обсяг торгів з долара на українському міжбанку складає $40-70 млн., тоді як обсяг торгів з євро не перевищує EUR 2-7 млн.

Заступник директора департаменту казначейства "Кредит Банк "Україна" Юрій Малюк відзначає, що низький інтерес банків до ринку "євро-гривня" зумовлений також великою кількістю законодавчих обмежень на операції в єдиній європейській валюті. Саме це і є причиною того, що, незважаючи на ріст попиту на готівковому ринку, обсяги міжбанківських операцій з євро будуть залишатись на відносно низькому рівні.

У цілому, на думку експертів, найближчим часом ситуація на українському готівковому валютному ринку буде характеризуватись волатильністю. Коливання готівкового курсу і спекулятивний ріст євро на тлі значного заниження курсу долара будуть продовжуватись до того часу, поки курс долара відносно до євро не стабілізується на міжнародному валютному ринку.

Оскільки безготівковий ринок валют жорстко контролюється Національним банком України, то зміни на цьому ринку будуть залежати від ситуації на міжнародному валютному ринку і позиції Нацбанку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування