Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко: "Для імпічменту нам досить однієї Конституції"

Четвер, 4 липня 2002, 10:28
Юлія Тимошенко, лідер одного з опозиційних блоків у Верховній Раді України, перебувала в середу у Берліні на запрошення блоку християнських партій ХДС/ХСС. У Німеччині лідер фракції Блоку Юлії Тимошенко дала ексклюзивне інтерв”ю "Німецькій хвилі".

Юліє Володимирівно, як ви ставитеся до тристороннього українсько-російсько-німецького газового консорціуму, який зараз створено на Україні?

Тимошенко: Я не можу підтримати утворення такого консорціуму саме тому, що це не дуже вигідно, на мій погляд, ані Україні, ані Німеччині. Чому? Тому що такий консорціум створюється з російською домінантою. Практично втрачається українська власність й українські впливи на газову мережу.

Але ж закривається і можливість для Європи отримати альтернативний газ з Туркменістану та Ірану, який може бути, при певній добудові української газової мережі, поставлений і в Україну, і в Європу. Може бути просто усунено монополію російського газу саме для української мережі і для транспортування через Україну в Європу, і може бути справді започатковано серйозну альтернативну поставку.

Це є стратегічний план, стратегічна перспектива. І якщо вона буде виконана, то, на мій погляд, вона є абсолютно окупною, і не тільки окупною. Вона буде давати значно дешевший природний газ, у тому числі й Німеччині.

Але зараз поки що створено цей тристоронній консорціум...

Тимошенко: Поки що його не створено. Поки що декларується створення такого консорціуму. І поки що це не є вирішене питання, і я можу сказати, що створення такого консорціуму практично зменшує можливості саме такого альтернативного постачання, про яке я вам щойно розповіла.

Тобто, ви хочете сказати, що питання залишається відкритим?

Тимошенко: Безумовно. Поки що це існує на рівні домовленостей. Це питання не проходило ратифікації в українському парламенті, і мені здається, що український парламент такі ідеї не зможе підтримати.

Нові тенденції в українській зовнішній політиці – це зближення з НАТО, навіть вступ до НАТО. Про це вже навіть президент сказав. Як ви до цього ставитеся, і як вплинуть ці нові тенденції на розвиток українсько-російських відносин?

Тимошенко: Справа в тому, що вище українське керівництво вже 10 років декларує певні речі, які хоче чути Захід. Декларує, але жодного разу ще не було досягнуто результату. І про це знає і Україна, і світ. Тому чергові декларації я не сприймаю всерйоз.

Це не значить, що я не підтримую позитивні речі, позитивну співпрацю України й Заходу, а просто я не вірю в те, що ця влада, ці люди, які перебувають при владі, можуть досягати будь-яких позитивних цілей. Саме так я й ставлюся до цього. Тобто, коментувати можна справжні програми, а не декларації.

Як у цьому сенсі виглядає розвиток українсько-російських відносин?

Тимошенко: Я просто хочу сказати, що Україна має будувати партнерські, взаємовигідні стосунки і з Росією, і з Європою, і з США. І тут не потрібно ставити "або...,або", тут треба ставити сполучник "і". І ми будемо це робити так, щоб були захищені інтереси України, і щоб це виглядало привабливо і для наших партнерів.

Нещодавно, разом з Григорієм Омельченком та іншими депутатами ви знову внесли до парламенту пропозицію про імпічмент президенту. Як ви собі реально уявляєте перебіг цієї справи? І чого ви цим хочете домогтися?

Тимошенко: Я хочу, щоб наша політична сила діяла адекватно обставинам. Єдиний адекватний крок, який може бути зроблений, це внести постанову про початок процедури імпічменту. Інше питання, які політичні сили будуть за це голосувати.

Саме ті політичні сили, які бажають Україні добра, розквіту, відбудови. І я думаю, що не голосувати за цю пропозицію будуть кишенькові політичні сили, або ті сили, які з тих чи інших причин залякані більше здравої межі.

Але зараз в Україні не існує закону про імпічмент. Як можна це реалізувати?

Тимошенко: Закон для цього не потрібний. Конституції досить. Усі абсолютно процедури Конституцією визначені, і потрібно просто приймати постанову й запроваджувати процедуру. А ті політичні сили, які сьогодні кажуть, що потрібно приймати закон про імпічмент, просто знаходять дуже гарні підстави для того, щоб якось уникнути під гарним приводом голосування за імпічмент президента безпосередньо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування