ТІГІПКО МОЖЕ СТАТИ ГОЛОВОЮ НБУ, підтверджує постпред Кучми

Вівторок, 12 листопада 2002, 10:53
Серед найбільш реальних претендентів на посаду голови НБУ у парламенті називають лідера фракції "ПППУ-Трудова Україна" Сергія Тігіпка.

"Тігіпко має найвищі шанси серед парламентарів. Він найбільш фахово підготовлений, оскільки керував не тільки комерційним банком, але був і віце-прем'єр-міністром України", зазначив в інтерв'ю журналістам депутат від цієї фракції Микола Онищук.

Голосування по новому главі НБУ може пройти в пакеті із затвердженням "інших посад", зокрема, в уряді, вважає представник президента в парламенті Олександр Задорожній.

Хоч він не виключає, що якщо голосів для затвердження глави НБУ вистачить, то за нього можуть проголосувати і "без вирішення інших питань".

На його думку, якщо президент ухвалить рішення зняти Стельмаха, то найреальнішим претендентом на цю посаду є Тігіпко. "Ви бачите когось краще?", - запитав Задорожній у журналістів.

На користь пакетного голосування за главу НБУ разом з посадами в Кабінеті міністрів і комітетах парламенту висловився і представник "Регіонів України" Валерій Коновалюк.

Він також піддав критиці нинішні дії Нацбанку. "Це не перший рік, коли ми (депутати) не розуміємо основні напрями кредитно-фінансової політики".

Про підтримку Тігипко також заявила фракція НДП. Про це в інтерв'ю журналістам у вівторок повідомив один з лідерів партії Анатолій Толстоухов.

Раніше деякі ЗМІ повідомляли про те, що Тігіпка просуває як наступника Кучми Віктор Пінчук. Для того, щоб не "спалити" його кандидатуру зараз у боротьбі за посаду прем'єра, Тігіпка хочуть поставити головою Нацбанку.

***

Ініціатива уряду про відставку голови Національного банку України Володимира Стельмаха пов'язана з тим, що Нацбанк "відбивається від афери щодо проведення емісії", вважає член фракції "Наша Україна", лідер партії "Реформи і порядок" Віктор Пинзеник.

"Я вважаю, що всі порядні люди повинні кричати "Гвалт!" афері уряду", - заявив Пинзеник.

Депутат також висловив думку, що "невеликого поштовху" буде досить для того, щоб в Україні було зростання інфляції і падіння курсу гривні.

Раніше експерти як одну з можливих схем емісії називали випуск 10-річних облігацій "Газ України" на суму 3,5 млрд. грн. зі ставкою прибутковості не вище облікової ставки НБУ, які б банки купували за рахунок рефінансування Нацбанку. За рахунок цих коштів "Нафтогаз України" повинен був погасити борги перед бюджетом. У той же час НБУ, за наявною інформацією, відмовився підтримати таку схему.

Українська правда, Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування