Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У скандалі з "Кольчугами" Росія триматиметься осторонь - експерт

Середа, 13 листопада 2002, 11:16
"Російські урядовці офіційно триматимуться від скандалу України з "Кольчугами" якомога далі", - прогнозують експерти позицію Росії під час розгляду 11 листопада в Нью-Йорку Комітетом Ради безпеки ООН санкцій щодо Іраку, зокрема можливих поставок Україною в Ірак радарних систем "Кольчуга" в обхід вимогам ООН.

"Пір’ячко на писку сьогодні не лише в українців, але й у росіян ... Російські урядовці приватно висловлюватимуть співчуття Україні", - заявив в інтерв’ю Радіо Свобода відомий російський військовий експерт Павло Фельгенгауер.

На думку Фельгенгауера, якби санкції ООН діяли насправді, то в Іраку сьогодні не було б жодного працюючого вертольота, літака чи радарної установки. Україна ж опинилася у центрі збройного скандалу лише через те, що "потрапила на гачок":
"Україна зараз попалась. Але наші розуміють, що в будь-який момент це може статись також і з ними. Поки Путіна називають другом, то про російські пригоди в тому ж роді ніхто говорити не буде. Але можуть, і тому краще, як кажуть, зайвий раз на очі вчителю не потрапляти", - сказав Фельгенгауер.

Військовий експерт вважає, що саме розмова в кабінеті президента Кучми змусила американців і британців зайнятися безпосередньо "Кольчугами":
"Записали ж то його давно, але тут операція американців в Іраку має розпочатися, і мабуть Кучма їм не дуже до вподоби. Мені відомо з досить вірогідних джерел, що про різні поставки зброї, до яких причетні і Росія, і Україна, у Вашингтоні та в комітеті ООН добре знали й раніше. В середині 90-х років до Іраку всупереч усім санкціям продали бойові вертольоти МІ-24, відомі як "крокодил." Звідки їх поставили невідомо, але, за моїми даними, їх збирали російські фахівці з Москви. Так що історія з поставками до Іраку давня і брудна".

Щодо тези України про те, що "Кольчуги" вона продавала, але до Ефіопії, Фельгенгауер каже:
"У такій мережі чорного ринку торгівлі зброєю покупця знаходять завжди. Наприклад, відомий випадок, коли кілька десятків танків Т-80 начебто з Росії продали до Болівії, а опинилися вони в Хорватії і використовували їх проти братів сербів. На цьому ринку на віру не зважають, дивляться на гаманець. Гадаю, що "Кольчуги " потрапили не до Ефіопії, а до Іраку. Ефіопія воює з Еритреєю, яка має лише 4 винищувачі Міг-29. Щоб їх виявити, три "Кольчуги" не потрібні, тим більше що Міг-29 ловлять звичайним радаром. Мабуть, за гроші купили сертифікат остаточного користувача, бо Ефіопії "Кольчуги" зовсім не потрібні".

Експерт вважає, що при гіпотетичному виявленні "Кольчуг" в Іраку експерти визначать, чи є ці радарні системи саме українськими:
"Експерти, звісно, це можуть визначити, якщо захочуть та якщо матимуть таке завдання. Це залежить від того, хто буде президентом в Україні, хто буде президентом у Росії та які існуватимуть відносини. Якщо спецслужби прогавили, не змогли зупинити поставку, то тепер це стає політичним питанням. Віднайти обвинувачення можна на всіх. Так, зокрема, в Іраку мала місце ще й контрабанда нафти, якою платили за зброю, і якщо починати всіх виявляти, то картина буде дуже невтішною. Гадаю, що робити цього ніхто не буде. А справа з "Кольчугами" залежить від відносин з Україною. Якщо Кучма поїде до Праги, щоб усім заважати, то на нього ще що-небудь знайдуть".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування