Україні не потрібно ні перед ким звітувати, що і кому вона продає - Крючков

Середа, 13 листопада 2002, 17:01
Вимоги американо-британської комісії з розслідування "кольчужної" справи "суперечать усім міжнародним нормам і правилам", вважає голова комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони Георгій Крючков.

Так народний депутат, член фракції компартії, прокоментував підсумки зустрічі заступника директора, старшого наукового співробітника Інституту міжнародних досліджень при Стенфордському університеті професора Койта Блекера з головами комітетів Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, у закордонних справах і з питань національної безпеки та оборони.

Відповідаючи на запитання, наскільки відповідають міжнародному законодавству вимоги американо-британської комісії про надання Україною всіх матеріалів за фактами продажу радарних систем "Кольчуга", зокрема в Китай і Росію, Крючков сказав: "Чому ми повинні перед кимось звітувати, що й кому ми продаємо? І тим паче, чому той же Китай повинен показувати, де в них що розташоване?". На його думку, це "суперечить усім міжнародним нормам і правилам".

Коментуючи заяву одного з експертів Центру політичних і економічних досліджень імені О.Разумкова про неадекватність позицій України в "кольчужній" справі, зокрема, зайвої квапливості звертання до комітету Ради Безпеки ООН, Крючков сказав, що "Україна і її політичне керівництво, яке вважає, що не має відношення до цих звинувачень, пішли на безпрецедентний крок і запросили комісію все перевірити на місці, їй виявлялося всіляке сприяння".

"Вона не знайшла ніяких доказів продажу Україною радіолокаційних станцій "Кольчуга" в Ірак - однак звинувачення не зняті", - додав голова парламентського комітету. При цьому Крючков задав риторичне запитання: "Що робити державі, на яку повішені такі серйозні обвинувачення?". За його словами, "ми звернулися до відповідного комітету Ради Безпеки ООН, який має право розглядати ці питання. Так чому ми цього не повинні робити? Виходить, що нас звинувачують, а ми будемо тільки втиратися?"

"Якщо Україна проситиме, щоб з неї зняли обвинувачення, це ні до чого не приведе. Треба себе поважати", - підкреслив Крючков.

UNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...