Євросоюз заявляє з приводу цензури в Україні

П'ятниця, 15 листопада 2002, 09:37
Хоча українська політика орієнтована на Західну Європу, проте в жодному разі не можна сказати, що європейська спрямованість вже серйозно втілюється на практиці. Так вважає німецька дослідниця з університету в Мюнхені Іріс Кемпе.

У книзі "Європейський довідник" фундації Бертельсманна, де аналізується розвиток європейських країн і їхні відносини з Євросоюзом, авторка статті про Україну Іріс Кемпе зазначає, що цю країну представники ЄС часто бачать насамперед як фактор ризику.

Іріс Кемпе, яка є автором кількох наукових робіт про Україну, в опублікованому виданні зазначає, що публічні конфлікти між "реформаторами" і так званими "реставраторами" лише завуальовують боротьбу за владу. Німецька дослідниця говорить, що політичні, економічні й банківські еліти в країні переплелися надзвичайно міцно, й Україна відповідно належить до держав із дуже високим рівнем корупції.

За словами Іріс Кемпе, корупційні звинувачення проти високопоставлених українських політиків складають довгий перелік. Науковець згадує про репресивні підходи влади щодо редакцій мас-медіа й окремих журналістів.

Кемпе вважає, що Україна є фактором ризику і викликом для Європи й особливо для ЄС. За словами авторки, Польща є свого роду адвокатом України й тому після вступу Варшави до ЄС відносини Києва з Євросоюзом можуть врівноважитися.

Німецька хвиля

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування