Десятий прем'єр України - Віктор Янукович

Четвер, 21 листопада 2002, 11:20
Все про Віктора Януковича читайте тут




Десятим прем'єром України за часи незалежності став 52-річний губернатор Донецької області Віктор Янукович. У четвер його кандидатура була підтримана 234 голосами (проти проголосували 3 депутата, інші не натискали кнопки взагалі).

За Януковича у повному складі віддали голоси фракції більшості, а також член "Нашої України" Олександр Омельченко та член фракції соціалістів Сергій Кіроянц, а також 12 із 16 позафракційних депутатів.

"Я налаштований працювати з цим парламентом, з усім його складом. Вважаю, що держава єдина, народ єдиний, і політики повинні працювати на цю державу і цей народ. Вдячний всім, хто мене підтримав. І свої обов'язки буду виконувати так, як у своєму житті це показував", - сказав Янукович після обрання.

Виступ кандидата

Сам же день сходження Януковича на посаду прем'єра почався з промови перед Верховною Радою, де він виклав своє бачення подальшої долі уряду, і відповів на питання депутатів.

Він зазначив, що досвід Донецького регіону буде поширений на всю країну. "Вважаю, що це повинно вирішуватися на законодавчому рівні", - сказав Янукович. Він також пообіцяв, що "буде дуже активно підтримувати" практику збільшення видатків на фінансування наукових досліджень, якщо стане прем'єр-міністром.

На питання депутата з фракції НДП Людмили Супрун, чи планує Янукович ввести до складу уряду жінок-міністрів, донецький губернатор зазначив, що відсутність жінок в уряді - "це недоліки і їх треба врахувати". "А до жінок слід відноситися з великою повагою й любов'ю".

Відповідаючи на питання депутатів про хід виборів у Донецьку, Янукович зазначив, що "у Донецьку на виборах було таке становище, як і в інших регіонах". "Але шлях, який пройшла Донеччина за останні роки – об'єднав людей в єдину команду, і зараз у всіх містах і районах Донеччини вибрана команда однодумців, вона є й у Верховній Раді. І якщо така команда буде в Україні, думаю, таке чекає всю країну", - заявив Янукович.

На питання члена фракції Компартії Лещенка про те, як Янукович планує ставитися до порушників виборчого законодавства, кандидат у прем'єри відповів: "Відноситись буду відповідно закону!"

Член фракції СПУ Іван Бокий поставив Януковичу ряд запитань. "Ваш образ на стіні в одному з храмів Донецької області, де молиться чиновний люд. Чи поступитеся ви у першості іконізації Кучмі у Києві? І чи не захочете перебрати досвід вироблення свого зображення на килимах? Навіщо у нас твориться комедія іконізації?"

"Я отвечу вам на русском языке, - сказав Янукович. - Пройдет время, и вы получите ответ, и он будет очень достойным!"

Пізніше депутат Бокий заявив, що сприймає таку відповідь як погрозу, на що Янукович відповів реплікою: "Я в своєму житті й мухи не обідив".

Питання Віктора Терена від БЮТ про те, чи зможе Янукович з таким "скромним" річним прибутком утриматися від корупції, кандидат сприйняв чомусь з гумором. "Я відповім на це питання з гумором, бо коли серйозно – це не так сприймається у залі. У житті ми повинні бути завжди самим собою і суддя кожного для нас – це ми самі, але справи, які ми робимо, і шлях, який ми обираємо, завжди накладає плями, що не завжди прикрашають нас. Тому я ніколи не позиціонував таким красенем! У моєму житті такого ніколи не було!".

На питання депутата Ничипорука з СДПУ(О), яким буде уряд Януковича - консервативним чи реформаторським - він заявив, що "більш реформаторським", і додав, що "податкова система не витримує жодної критики".

Депутат Єщенко, КПУ, який назвав Януковича головним претендентом на президентство, провів аналогію з долею Павла Лазаренка. На що Янукович відповів, що "не оцінює" себе, як Лазаренка. "Думаю, що ми йшли іншими шляхами з Лазаренком, і у мене інші цілі", - сказав він.

Як передає кореспондент УП, у Верховній Раді спостерігався небувалий аншлаг. Ложа преси була переповнена, у кулуарах – велика кількість представників донецького регіону. У ложі уряду – члени Кабінету Міністрів, які були відправлені Кучмою у відставку, на чолі з в.о. прем’єра Анатолієм Кінахом.

Водночас, за даними одного з депутатів, незважаючи на зусилля влади щодо збору депутатів на голосування по кандидатурі Януковича, окремі представники більшості навмисне виїхали за межі Києва з тим, щоб не брати участь у дійстві.

Обіцянки Януковича

Виступаючи з презентаційною промовою на трибуні Верховної Ради, Віктор Янукович зазначив, що "європейському шляху України немає альтернативи". "Коли стандарти європейського життя стануть реаліями для українського громадянина, тоді проблеми вирішаться", - проголосив він.

"Політична реформа проголошена Кучмою, передбачає, що уряд відповідає перед парламентом. У нас є перша можливість утворити коаліцію на фундаменті більшості у парламенті. У цьому контексті слід також розглядати і нинішнє оновлення уряду, ми маємо шанс для створення нового механізму, для того, щоб спрямувати весь наш потенціал на реалізацію можливостей", - сказав Янукович.

Він також запропонував парламентарям разом з урядом створити "урядовий менеджмент, який буде базуватися на стратегічному плануванні та системній організації роботи". "Пріоритети нашої роботи – співпраця з урядом, який повинен спиратися на більшість", - заявив із парламентської трибуни Янукович.

"Проблеми, які стоять перед четвертим парламентом і десятим урядом незалежної країни парламент й уряд повинні розв'язувати разом".

Янукович у своєму виступі також виділив ряд проблем, які першочергово планує вирішити уряд. Перша – боротьби з бідністю, зазначив він.

"Усвідомлюю, що роль чергового заклинателя, який б'є себе у груди – сумлінна роль. Суспільство українське зубожіле та розшароване на бідних і багатих. І тому потрібні законодавчі акти, направленні на зрівняння доходів. Соціальне вирівнювання та соціальний розподіл - це не стільки пільги, а й сучасне регулювання відносин, які застосовують європейські країни", - зазначив Янукович.

Він також пообіцяв у перші місяці роботи на посаді прем'єр-міністра, "підвищення пенсій, зменшення податків, створення нових робочих місць та збільшення кількості середнього класу".

Другою проблемою, на думку Януковича, є медицина. "Україна, як соціальна держава, повинна докласти всіх зусиль, щоб основна частина громадян мала доступ до якісного медичного обслуговування. Повинна бути впроваджена система медичного страхування", - заявив Янукович.

Також кандидат вважає пріоритетом своєї діяльності "надання гарантії будь-якій молодій людини, незалежно від статків її батьків, отримати належну освіту".

Янукович також зазначив, що "завданням" нового уряду є "закріплення позитивної економічної динаміки, щоб це зростання економічне відчули всі громадяни України".

"Ми мусимо визнати, що ті внутрішні ресурси, які дали зростання у минулі роки вже вичерпані, і ми повинні знайти нові можливості", - зазначив він.

"Перше – невикористані ресурси у розвитку малого та середнього бізнесу. Він повинен стати реальним фаворитом держави". У зв'язку з цим Янукович вважає, що слід "переходити до нової фази реформ – зміни податкової, фінансової та адміністративно-бюджетної сфер".

Він також назвав першочергові закони, які слід прийняти - "це податковий та пенсійний закони, без яких не зможе працювати уряд". "Ми держава з податковим анахронізмом", - заявив Янукович. На його думку, "податкова реформа є способом виведення з тіні великого сектора економіки". "Сьогодні немає суспільних сил, які зацікавленні у такому стані речей", - вважає Янукович.

Він також констатував, що Україна і досі "неприваблива для іноземного інвестора". "Причина – у відсутності правової підтримки фінансування, у стабільності законодавства".

Янукович зазначив, що розцінює "довіру більшості" "як визнання ролі регіонального досвіду". Він також зазначив, що новому уряду слід робити ставку на "інтелектуальні ресурси". "Сьогодні інтелектуальні ресурси не менш важливі, ніж природні. І тому ми повинні орієнтуватися на інноваційну модель розвитку".

Наприкінці виступу Янукович подякував депутатам "за виявлену високу довіру, авторитетним діячам за підтримку, яку я відчуваю". "Цей день я пам'ятатиму все життя – як великий шанс віддати життя служінню нації", - зазначив Янукович, і навів цитату з твору українського філософа В'ячеслава Липинського "Листи до Братів-Хліборобів": "Часи революційні минають, і на цій руїні той самий український плуг, який мусить нові пожарища розорати та засіяти".

Позиція депутатів

Перед початком голосування по кандидатурі Януковича висловилися лідери фракцій і груп. "Проти" кандидатури Януковича - 4 опозиційних фракцій: Соцпартії, Блоку Юлії Тимошенко, блоку "Наша Україна" та Компартії.

"За" - 8 фракцій і груп: Аграрники України, ПППУ-"Трудова Україна", НДП, "Регіони України", "Демократичні ініціативи", СДПУ(о), "Європейський вибір", "Народовладдя".

Катерина Ващук ("Аграрії України"), закликавши підтримати кандидатуру Януковича, обмовилася, коли назвала його "десятим прем’єром". За її словами, "в перший раз в історії ми маємо можливість використати зовсім нові форми співробітництва уряду й парламенту". "Сьогодні в нас уперше з'явилася можливість мати прем'єра і консолідований уряд", - наголосила Ващук.

Сергій Тігіпко (ПППУ-Трудова Україна) повідомив, що після кількох "відвертих" зустрічей з кандидатом, під час яких обговорювалися різні теми, "по більшості питань ми знайшли спільні погляди". Депутат закликав голосувати за Януковича.

Анатолій Матвієнко (Блок Юлії Тимошенко) заявив, що "питання призначення прем'єра і майбутнього України коштує сьогодні драматично й відповідально". "Усі чекають на зміни. Україна очікує рішучого й ефективного прем’єра. Чи відповідаєте ви, Вікторе Федоровичу, цим параметрам? На думку більшості в цьому залі, так. Але чи здатні ви направити політичні інтереси на службу державі? На жаль, ви цього ніколи не демонстрували. Ви вірно служили владі. На регіональному рівні створили заповідник стабільності влади", - висловився Матвієнко.

Фракція БЮТ, додав депутат, не згодна з тим, щоб те, що відбувається в донецькій області, відбувалося б у всій Україні. "Ви сьогодні не реформатор. Ви дійсно непоганий менеджер, але для здійснення реформ повинна бути команда. Без команди - ви голий, зґвалтована більшість ніколи не стане для вас опорою", - заявив Матвієнко.

Володимир Яворівський ("Наша Україна"): "В особі Януковича ми маємо дуже могутню особистість в Україні. Людина, що упоралася, взяла у свій кулак і тримає, що дай Боже, такий регіон як Донецький".

Депутат з іронією відгукнувся про зізнання кандидата щодо минулих судимостей та додав, що з огляду на судимість глави адміністрації, у країні створюється своєрідна колонія.

"Вас ніхто так не любить щиро, як "Наша Україна", - з іронією продовжував депутат. Він попередив, що його, так само як і Кінаха, зрадять. І повідомив, що фракція не прийматиме участі в голосуванні.

Олександр Мороз (СПУ) назвав це політичною профанацією. "Замість того, щоб справді зайнятися політичною реформою - займаються профанацією, спробою дати задній хід після заяв 24 серпня. Вмілий організатор і фахівець, але свідомо грає за правилами режиму. Якщо ви станете прем’єром, варто вийти з тіні АП. В інших умовах ви могли б принести країні користь. Виходячи з політичних переконань, СПУ не може підтримати кандидатуру Януковича".

Валерій Пустовойтенко (НДП) нагадав, що НДП підтримувала Кінаха. Колишній прем’єр висловив співчуття Кінаху й урядові. "Зміна уряду призводить до відсутності стабільності", - наголосив Пустовойтенко. Він також побажав новому урядові, що повинен бути обраним, оскільки рішення вже ухвалено, щасливої дороги, щоб він дожив до інаугурації президента. "Фракція НДП проголосує за Януковиича", - сказав Пустовойтенко.

Петро Симоненко (КПУ) наголосив, що фракція не братиме участі в голосуванні. "Зміна уряду без затвердження відповідної програми призведе до неможливості вирішувати питання про те, яку політику проводитиме той або інший уряд. З огляду на наявність нинішнього президента, будь-який уряд вимушений виконувати саме його програму", - вважає лідер комуністів.

Лідер комуністів зазначив, що ще одна загроза - й про що свідчить останнє призначення Щербаня – полягає у тому, що президент встав на шлях криміналізації влади. "Йде переділ держбюджету, переділ портфелів. Це злочинно", - наголосив Симоненко.

Раїса Богатирьова ("Регіони України"): "Новий прем'єр повинен бути ідеологічно незаангажованим". Депутат відзначила незашореність і толерантну позицію Януковича, який знає ціну соціальній злагоді. "Особистий досвід і професійні якості, що продемонстрував Янукович, керуючи найбільшою областю в країні, - ті якості, що необхідні майбутньому прем’єру", - сказала депутат.

Богдан Гавриш ("Демініціативи") перерахував задачі, що стоять перед новим урядом, а також відзначив уміння знаходити партнерів та політичний потенціал Віктора Януковича.

Леонід Кравчук (СДПУ(О) заявив, що його фракція одноголосно підтримає Януковича. Пояснив таке рішення Кравчук тим, що програма та пріоритети Януковича збігаються з цілями й завданнями, а також програмою СДПУ (о). "Він зміг перетворити досвід у справу. Ті, хто буде голосувати проти, хочуть затягти процес. Демократія дуже делікатна справа. Я думаю, що ті, хто висмикнули картки, просто страшно бояться демократії. Криза в Україні дійсно є. І ми усі несемо відповідальність за це. Парламент роздертий, а ви хочете, щоб не було й уряду", - наголосив Кравчук.

Групи "Європейський вибір" та "Народовладдя" поставили перед Януковичем питання, на які він повинен звернути увагу. Насамперед це соціальні питання. За словами лідерів груп, по цих пунктах з кандидатом вдалося знайти повне розуміння. За словами лідера "Народовладдя" Богдана Губського, йому "імпонує, що висувається регіональний лідер, не переобтяжений столичними підходами. "Європейський вибір", у свою чергу, видав Януковичу "кредит довіри".

Коментарі з приводу обрання Януковича прем'єром читайте у наступній статті:

Голосування по Януковичу - "маленька розводилівка"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування