Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Розбиті мрії для української економіки?

П'ятниця, 22 листопада 2002, 13:49
Оригінал Dashed Hopes for Ukraine's Economy?

Урядовий скандал загрожує економічному росту і ставить під питання членство України в ЄС і НАТО.

Після приватизації у 2000 році Одеський масложировий комбінат був усього лише купою іржавої розвалини на Молдаванці. Але тридцятишестирічному Костянтину Григоришину, фізику з хорошими політичними зв'язками, який зробив капітал на торгівлі комп'ютерами й обміні валюти у 1990-х, здалося, що у заводу є потенціал. Купивши контрольний пакет акцій підприємства, він витратив 12 млн. доларів на найсучасніше обладнання. Відтоді продажі заводу зросли з 20 млн. доларів до 80 млн., а самому комбінату належать 28% українського ринку маргарину. Завдяки таким інвестиціям, як григоришинські, 38-мільярдна економіка України знаходиться на шляху до позначки у 4% економічного росту у цьому році.

Отже - прийшов час привітати цю колишню Радянську республіку, в якій підприємці, нарешті, почали відбудовувати економіку, яка була зруйнована десятьма роками промислового бандитизму? А ось і ні - швидше прийшов час плакати. Україна, історія якої сама по собі - політична трагедія, схоже, не зможе уникнути подальших потрясінь. Скандал у вищих ешелонах влади країни загрожує економіці, яка хоч і зростає, але все ж залишається крихкою, і може поставити хрест на довгострокових цілях на зразок членства в Євросоюзі й НАТО.

У центрі політичної бурі - 64-річний президент України Леонід Кучма, колишній директор радянського заводу. Як показують записи, таємно зроблені у його кабінеті колишнім охоронцем, у 2000 році президент України схвалив продаж українського радара "Кольчуга" в Ірак. Адміністрація Буша недавно визнала ці записи автентичними. "Кольчуга" - високотехнологічний пристрій, який може допомогти Саддаму Хусейну збивати американські і британські літаки, що патрулюють повітряний простір Іраку. Поки не встановлено, чи була система дійсно доставлена до Іраку, але ця операція порушувала б санкції ООН проти Іраку. Адміністрація Буша, яка вже заморозила 55-мільйонну допомогу Україні, зараз вирішує, як діяти далі, і не приймає запевнень Кучми, що він нічого такого не робив. "Україна знаходиться на перехресті", говорить один американський дипломат. "Щоб стати частиною Заходу, Україна повинна поводити себе як Захід".

Україна з її величезними запасами родючого чорнозему і добре освіченим 49-мільйонним населенням - ринок, який росте і на якому дійсно варто працювати. Великі російські конгломерати скуповують нафтопереробні заводи, металургійні підприємства, телекомунікаційні компанії і молокозаводи. Західні міжнародні корпорації, такі як - McDonald's Corp. (51 точка в Україні), Philip Morris Cos. (60-мільйонна тютюнова фабрика), Nestle (з 20-мільйонною кондитерською фабрикою) також намагаються закріпитися у регіоні. "Вони всі заробляють гроші", говорить Жак Муньє, голова київського відділення Crédit Lyonnais'. За його оцінками, їх прибутки становлять 20%-30%.

Але скандали, пов'язані з ім'ям Кучми, тільки розхитують ринок. Оператору мобільного зв'язку Київ-Стар GSM нещодавно довелося у половину зменшити заплановане розміщення євробондів у 200 млн. доларів - вперше для цієї української компанії. Режим Кучми сам по собі може зіткнутися з проблемами при розміщенні своїх євробондів на 500-600 млн. доларів, необхідних для того, щоб покрити борги, виплата по яких призначена на наступний рік. "Є ймовірність дефолту", говорить економіст Тетяна Ситник з київського Міжнародного центру політичних досліджень. 12 листопада Standard & Poor's озвучили занепокоєння з приводу "крихкої порядності" уряду Кучми і знизили рейтинг України з В на "негативний".

Іракський скандал - всього лише остання з ряду проблем Кучми. Записи, які зробив його колишній охоронець, свідчать про причетність до жорстокого вбивства українського журналіста, що займався розслідуваннями, Георгія Гонгадзе, а київський апеляційний суд нещодавно порушив проти нього справу, пов'язану з корупцією. Кучма заперечує, що він якимось чином причетний до вбивства.

Поки Кучма б'ється за свою посаду, пропрезидентська більшість у парламенті фактично припинила своє існування. У результаті загальмувалися очікувані реформи, такі як зниження рівня податків на особисті прибутки з 40% до 20%. Це особливо відчутно, оскільки результати економічного зростання тільки-тільки стали доходити до простих працівників, чия середньомісячна зарплата зараз становить близько 80 доларів.

Соціологічні опитування свідчать, що близько 70% громадян України не довіряють Кучмі. Деякі виходять на вулиці і вимагають його відставки - на два роки раніше терміну. 7 листопада на вулиці Києва вийшло близько 5 тисяч демонстрантів, які скандували "Кучму-геть". "Росте безробіття, зарплати вчасно не виплачуються, проституція всюди", скаржиться 51-річний робітник Микола, який відмовився назвати прізвище зі страху, що його впізнають. "Нам не потрібен цей режим".

Бізнес-барони також бояться режиму. Група Григоришина "Енергетичний стандарт", якій належить маргариновий завод, інвестувала 200 мільйонів доларів у 8 енергетичних підприємств. Ці гроші, як кажуть у компанії, з'явилися завдяки діяльності Григоришина в області торгівлі металом й електроенергією, фінансуванню постачання збагаченого урану на електростанції. "Ми б хотіли стати провідною українською компанією з повністю прозорою бухгалтерією", говорить Григоришин.

Але у Григоришина є проблеми. Він заявляє, що бізнес-клан, пов'язаний з Кучмою, хоче взяти під контроль його енергопідприємства. Цю групу, зі слів Григоришина, очолює Віктор Медведчук, глава адміністрації президента, в якого є зв'язки з російською мафією. Нещодавно Григоришину довелося тікати до Москви, після того, як його затримала міліція за підозрою у зберіганні зброї і кокаїну. Народний депутат Володимир Сивкович вважає, що Григоришина грубо підставили. "Кращий бізнес в Україні - політика", вважає Григоришин. Медведчук, про якого у Києві кажуть, що, можливо, йому віддадуть посаду президента, якщо Кучма піде у відставку, відмовився, як і президент, коментувати ці обвинувачення.

Абсолютно очевидно, що Кучма - далеко не святий, але багато хто з політиків ставить питання, чи є йому альтернатива. "Ситуація в Україні не ідеальна", говорить секретар РНБО Євген Марчук, "але вона передбачувана і стабільна". Опоненти Кучми сумніваються в істинності цього твердження, але їм поки не вдається знайти способу, як відправити його у відставку. Екс-віце-прем'єр Юлія Тимошенко говорить, що опозиція повинна ізолювати режим за допомогою вуличних демонстрацій. "Україна стає інкубатором й експортером злочинності", говорить вона.

Але колишній прем'єр Віктор Ющенко, найбільш популярний опозиціонер, впевнений, що радикальна тактика може тільки спричинити роздратування у громадян. В Ющенка хороші зв'язки з Заходом. Там припали до душі його прихильність ліберальним економічним реформам. Але якщо США перестарається і буде дуже жорстко давити на Кучму, є ризик, що в Україні вважатимуть, що Штати насильно втручаються у чужі справи. Тому кращий вихід з ситуації - поява мирного протестного руху, який примусить Кучму піти у відставку раніше свого терміну - так, як це було у випадку Слободана Мілошевича.

Незважаючи на загальне презирство до Кучми, більшість українців, слідуючи традиції зберігати пасивність, так і не приєдналися до акцій протесту. "Якщо політичний режим зміниться, то це станеться завдяки американцям, а не народу", говорить Муньє з Crédit Lyonnais'. Так що, схоже, питання полягає у тому, що захоче зробити Буш з іще однією країною у галереї злочинних режимів, яка переповнена зараз як ніколи.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: