Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма знайшов нову роботу для Стельмаха

Понеділок, 25 листопада 2002, 15:55
Президент України Леонід Кучма переконаний, що зі зміною глави Національного банку країни банківська система і політика НБУ залишаться стабільними, у першу чергу стосовно національної грошової одиниці. Про це повідомила його прес-секретар Олена Громницька в понеділок на брифінгу в Києві.

"Президент упевнений, що новим главою НБУ будуть зроблені всі кроки для поліпшення і посилення фінансової системи України в цілому", - сказала вона, нагадавши, що Кучма подав в парламент заяву про призначення новим главою Нацбанку лідера фракції партій промисловців і підприємців і "Трудова Україна" Сергія Тігіпка.

Кучма вважає, що Тігіпко є досвідченою людиною, яка має досвід роботи як у банківській сфері, так і на посаді віце-прем'єра з питань економіки.

Громницька повідомляла, що Кучма зустрівся в понеділок із главою НБУ Володимиром Стельмахом, подякував йому за роботу на цій посаді і запропонував стати своїм радником з питань банківської системи. "Такий досвід, який має Володимир Стельмах у банківській сфері, не варто втрачати", - сказав президент.

Прес-секретар підтвердила, що подання у парламент про звільнення Стельмаха з посади глави НБУ було зроблено за його особистою заявою.

Зміна глави Національного банку України у короткостроковій перспективі не відіб'ється на стабільності гривні, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри. При цьому вони виражають стурбованість залученням НБУ в політичні процеси, але сподіваються на послідовність політики Нацбанку після приходу нового керівництва.

Представник одного великого банку, який побажав залишитися невідомим, назвав симптоматичним той факт, що зміна глави Нацбанку збіглася за часом з публікацією проспекту емісії 10-річних облігацій дочірньої компанії "Газ України" НАК "Нафтогаз України" на 3,5 млрд. грн. із прибутковістю 3% річних.

"Це вже навіть не прихована форма емісії, тому що за таких умов жоден комерційний банк у здоровому розумі облігації купувати не буде. Так що розрахунок може бути тільки на емісійні засоби НБУ і... на його нового голову", - сказав банкір.

За його словами, якщо схема буде реалізована, це призведе до деякого росту інфляції і девальвації гривні. Однак більш небезпечним експерт вважає сам факт існування такої схеми, що підірве довіру до фінансової системи країни.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування