Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ході політреформи Кучма звільнить Сторожука і послів за кордоном

Понеділок, 25 листопада 2002, 17:57
Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко вважає, що під приводом проведення в державі політичної реформи будуть проведені подальші кадрові зміни в правлячій політичній еліті.

Про це він заявив у понеділок в інтерв'ю UNIAN. На думку політолога, наразі "ставлення до ідеї політичної реформи стає своєрідною генеральною партійною лінією", згідно з якою відбуваються кадрові перестановки в Україні.

Томенко нагадав, що Кучма звільнив з посади прем‘єр-міністра Кінаха власне у зв'язку з проведенням політреформи - "що всі сприйняли надзвичайно неоднозначно, бо не було наведено жодного серйозного аргументу стосовно недоліків Кінаха як прем'єра".

Новою "жертвою" політичної реформи, на переконання Томенка, став голова НБУ Володимир Стельмах. "Він потрапив у прецедентну ситуацію: коли сьогодні на Погоджувальній раді у парламенті ми обговорювали подання президента про призначення головою НБУ Тігіпка, ВР ще навіть не розглянула питання про звільнення Стельмаха, - сказав Томенко. - І немає ніяких аргументів щодо його звільнення - скоріше за все, це буде знову-таки аргумент про проведення політреформи в Україні".

"Цілком зрозумілим", на думку Томенка є те, що ані Кінах, ані Стельмах аж ніяк не є "запеклими борцями з політичною реформою.

"Просто ця теза сьогодні використовується як генеральна партійна лінія, як формальний привід для звільнення - ледь не міфічний, тому що ніхто достеменно не може сказати, в чому суть політреформи", - вважає Томенко. На його думку, ключовим моментом є, звичайно, те, що в даному випадку той же Стельмах не пішов на поступки Кабміну, а Кінах не погоджувався піти за власним бажанням і готовий був боротися до кінця.

Томенко спрогнозував, що "формула, яка обкатується зараз", буде поширена на дуже багатьох посадовців - йдеться, зокрема, про членів уряду, голів парламентських комітетів, перших заступників голови ВР, представників відомчих органів, що формуються президентом чи президентом спільно з ВР, і, ближчим часом, - голів обласних та районних держадміністрацій.

Також Томенко переконаний, що "у цьому списку є всі посадові особи, які так чи інакше причетні до інформаційної сфери". На його думку, "дебатуватимуться питання президента НТКУ (бо занадто він поміркований), голови Держкомітету з питань інформполітики і ціла низка інших посад". Як вважає Томенко, йтиметься також про звільнення з посад членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

"Сьогодні експерти жартують, що якщо політична реформа як головний аргумент кадрових змін в Україні піде далеко, і бажання представників парламентської більшості все розширюватимуться - можливо, треба і посади всіх українських послів за кордоном розподілити між представниками більшості. Тоді, напевно, всім вистачить місць на ту кількість нардепів, які є в більшості" - зауважив Томенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...