До газового консорціуму повинна увійти Європа – вирішив Ющенко

Субота, 30 листопада 2002, 18:32
Політичний блок "Наша Україна" і російський Союз правих сил виступили з ініціативою двосторонніх зустрічей про створення міжнародного газотранспортного консорціуму з використання українських газотранспортних систем, повідомив лідер "Нашої України " Віктор Ющенко.

На прес-конференції у Санкт-Петербурзі, де він брав участь у форумі правоцентристських партій Центральної і Східної Європи, Ющенко підкреслив, що метою таких консультацій є обговорення спільних позицій і вироблення законодавчих ініціатив, які згодом розглядалися б на парламентському рівні. З його слів, такі зустрічі відбудуться вже найближчим часом.

Коментуючи позицію "Нашої України" щодо газотранспортного консорціуму, Ющенко зазначив, що проект його створення "повинен бути трьохстороннім", і до нього повинна приєднатися Європа.

Лідер блоку торкнувся питання українсько-російської співпраці в області ядерної енергетики, заявивши, що "мудрим кроком для України було б створення повного технологічного циклу виробництва ядерного палива". "Відповідні розробки існують вже декілька років, однак вони досі не втілені у життя", - підкреслив він.

Ющенко також вважає перспективним проект транзиту російської електроенергії територією України, для реалізації якого "вже чимало зроблено".

Він також підкреслив, що Україна і Росія недостатньо використовують свої можливості в економічній і у торговій областях. За час його прем'єрства, відзначив лідер блоку, "динаміка українсько-російських торгових відносин виросла на 37%, активізувалося інвестування російського капіталу в український бізнес". "На жаль, сьогодні ця динаміка втрачається", - сказав Ющенко.

У кінці жовтня ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підписали установчі документи зі створення ТОВ "Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України".

Передбачається, що компанії внесуть у статутний капітал консорціуму рівними частками суму, яка на початковому етапі становитиме $1 млн. На ці кошти будуть розпочаті передінвестиційні дослідження, які планується закінчити до літа 2003 року. Співробітники спільної компанії повинні розробити спільні інвестиційні проекти, знайти прийнятні схеми залучення інвестицій до розвитку української газотранспортної системи, а також подати розрахунки очікуваних податкових платежів до бюджету України.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування