Для професіоналів в АП "Репортери без кордонів" - "любителі кактусів"

Вівторок, 17 грудня 2002, 17:12
Керівник Головного управління інформаційної політики адміністрації президента України Сергій Васильєв не вважає міжнародну правозахисну організацію "Репортери без кордонів" авторитетною та впливовою організацією.

Васильєв, зокрема, заявив на семінарі для журналістів регіональних ЗМІ: "Авторитет і реальна влада "Репортерів без кордонів" та Фундації імені Гонгадзе у своїх країнах така сама, як у нас - у товариства філателістів, або любителів кактусів".

Довідка. Створена у 1985 році всесвітня організація захисту свободи слова "Репортери без кордонів" має шість секцій: у Німеччині, Бельгії, Іспанії, Франції, Італії, Швейцарії. Вона є незалежною структурою, представленою більш як у семидесяти країнах світу.

Організація "Репортери без кордонів" виступає на захист журналістів, яких ув'язнено чи яким погрожують. "Репортери без кордонів" надають, наскільки це можливо, допомогу ув'язненим журналістам - надсилають адвокатів, платять за журналістів заставу та штрафи, підтримують їхні родини тощо. Ця організація інформує ЗМІ про порушення свободи слова, надає, виходячи зі своїх коштів, матеріальну підтримку органам незалежної преси, які мусять чинити опір репресивній владі або працювати в умовах війни.

"Репортери без кордонів" мають консультативний статус при Раді Європи, в Комісії з прав людини ООН та при ЮНЕСКО. Організація є спостерігачем при Африканській комісії з прав людини і народів.

В Україні ексклюзивним представником організації "Репортери без кордонів" (RSF) є Інститут масової інформації. ІМІ спільно з RSF оперативно інформує про випадки порушення свободи слова українську та світову громадськість.

Фонд Гонгадзе є громадською організацією, діяльність якої спрямована на: захист прав журналістів, політичних та інтелектуальних свобод; надання правової допомоги; розвиток програм підвищення кваліфікації журналістів; допомоги родинам журналістів, що постраждали внаслідок своєї професійної діяльності. Фонд Гонгадзе розпочав свою діяльність у 2001 році. Його основним завданням на даному етапі є доведення до логічного завершення розслідування викрадення та вбивства українського журналіста Георгія Гонгадзе, створення юридичних прецедентів з метою недопущення подальших злочинів проти українських журналістів та політичних діячів.

Засновником Фонду Гонгадзе є Мирослава ГОНГАДЗЕ - дружина вбитого журналіста.


УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування