Парламент прийняв зміни до закону про відмивання грошей

Вівторок, 24 грудня 2002, 17:19
Верховна Рада України у вівторок відразу ж після прийняття постанови про розблокування роботи парламенту внесла зміни до закону про боротьбу з відмиванням "брудних" грошей.

За цей закон проголосували 396 депутатів з 430, які зареєструвалися у залі.

Зміни до закону "Про запобігання і протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом", який був прийнятий Верховною Радою 28 листопада, припускають посилення вимог суб'єктів первинного фінансового моніторингу (банків і небанківських фінансових установ) до ідентифікації осіб, що здійснюють фінансові операції.

На думку авторів законопроекту, Сергія Осики (група "Народовладдя") і Григорія Калетника (група "Європейський вибір"), прийняття цих змін дозволить чітко врегулювати питання, пов'язані зі встановленням суб'єктом первинного фінансового моніторингу правила проведення внутрішнього фінансового моніторингу відповідно до вимог законодавства і нормативно-правових актів уповноваженого органа виконавчої влади з питань фінансового моніторингу (Департамент фінансового моніторингу).

Крім того, скасовуються норми чинного закону, що забороняють застосовувати фінансовий моніторинг у випадку відсутності чітких доказів порушень і наявності неоднозначного трактування закону і підзаконних актів.

До закону також уводиться норма про можливість передачі Департаментом фінансового моніторингу іншим органам отриманої від суб'єктів первинного фінансового моніторингу інформації, що містить комерційну або банківську таємницю. Прийнятим законом така передача заборонена.

Як повідомлялося, у минулу п'ятницю FATF (Financial Action Task Force on Money Laundering) рекомендувала країнам-членам увести санкції проти України, оскільки Україна недостатньо бореться з відмиванням брудних грошей, а прийнятий у грудні Верховною Радою закон "Про протидію легалізації (відмиванню) засобів, отриманих злочинним шляхом" не задовольняє усі вимоги організації.

Зокрема, FATF рекомендувала країнам-членам жорстко здійснювати ідентифікацію партнерів з України, включаючи юридичну, до встановлення ділових відносин з ними; посилити механізми фінансової звітності про операції з українськими партнерами; виявляти особливу пильність при відкритті дочірніх підприємств і філій українських компаній у країнах-членах FATF.

В уряді України сподіваються, що прийняття змін до закону про боротьбу з відмиванням "брудних" грошей дозволить говорити про зняття санкцій стосовно України вже на наступному засіданні FATF у лютому майбутнього року.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News