Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція "розмочила рахунок" у війні з владою

Середа, 25 грудня 2002, 09:52
У вівторок Верховна Рада вийшла з глибокої депресії, в якій вона перебувала тиждень. Рішення 17 грудня з відстані семи днів нагадують якусь нереальну гру, але яка мала б своїм наслідком реальне затвердження в Україні стандартів Республіки Білорусь.

У дійсності прецедент голосування папірцями міг привести до практикування цього в будь-якій критичній ситуації. Раптом якесь парламентське зіткнення – і давай! Можна було б голосувати не тільки на бюлетенях, але і на газетах. На туалетному папері, врешті-решт. В останні роки гігієнічні рулони виготовляють із спеціальними дірочками, щоби легко було відривати… Депутатам можна було б роздавати по рулону на сесію. На всі важливі законопроекти вистачило б. І виглядало б красиво…

Перехід на голосування бюлетенями міг позбавити такої мороки, як неорганізованість депутатів. Враховуючи, що в парламенті є більшість (за останніми даними, 236), в такому випадку будь-який законопроект від провладного об'єднання можна було б вважати відразу прийнятим. А засідання Верховної Ради перетворити на збори 9 осіб – лідерів більшості, які б брали по пачці бюлетенів, а потім розписувалися в них від імені своїх депутатів. Головне, не як голосують, а як рахують.

Цей ряд фантазій можна продовжувати й далі. Однак, безперечно, усталення голосування бюлетенями мало б назавжди поховавши український парламент. А, враховуючи, що це остання резервація вітчизняної опозиції на політичному ландшафті – узагалі створити невідворотні наслідки для держави.

Однак у вівторок опозиція домоглася свого. Це можна вважати її першою невеликою перемогою на фоні поразок останніх місяців. Тим більш цінною вона є на фоні безкомпромісної позиції Банкової.

По-перше, сам факт переголосування свідчить: більшість визнає, що з самого початку ігри у бюлетені були неправовими. По-друге, взагалі будь-які поступки, сентименти з опозицією не сприймаються нинішнім оточенням Кучми. І ця логіка влади була порушена провладними ж депутатами.

В сьогоднішній Україні місце інакомислячих – бути закатаним у землю за допомогою УБОЗ, пістолета з кокаїном, порушеної кримінальної справи або просто інформаційної травлі.

Сьогодні Кучмі не треба люди, які думають про компроміси. Слинтяї не сподобаються "гаранту" – якщо вони поступляться зараз, то як будуть поводитися через два роки, коли він довірить їм спокій своєї пенсії.

Декого могла здивувати поведінка протягом цього скандального тижня Тігіпка, який забув про імідж "демократа". Коли стало зрозуміло, що пристрасті навколо НБУ беруть через край, він не робив спроб перенести розгляд питання, а йшов до кінця. Не рахуючись з ціною. Що ж, гідна сторінка для майбутнього кандидата в президенти від влади.

У вівторок вдень повноважний представник більшості запевняв журналістів: "Сидіть по домівках до 13 січня. Доти жодних рішень не буде. Ми, звичайно, могли б перейти на голосування бюлетенями, але поки не хочеться загострювати ситуацію".

Тим більш дивно на цьому фоні виглядає компроміс, досягнутий у вівторок. Голосування, яке анулювало перерозподіл комітетів, було таємне – тому достеменно не відомо, хто з більшовиків наважився піти всупереч генеральній лінії.

Не є секретом, чия це поразка: СДПУ(О) як штучного інтелекту Леоніда Кучми та Олександра Задорожнього як спинного мозку парламентської більшості. Саме вони були прихильниками силового розв'язання конфлікту. І вівторкові показники – це небезпечний дзвоник для Медведчука: фракції більшості не щирі, коли заявляють, що їм подобається стояти у позі страуса.

Крім того, відмова від переділу комітетів має роздратувати частину міні-фракцій більшості. Вони, не отримавши гідної влади при переділі міністерських портфелів, розраховували взяти своє у комітетах Верховної Ради. Тепер, виявляється, призовий фонд залишається в опозиції.

Антикучмісти ж можуть святкувати перемогу. В їх руках залишилися принаймні два ключових крісла, які будуть корисні у президентській гонці. Комітет зі свободи слова за останні півроку показав свою ефективність. Слово "темник" тепер знають по всій Україні та в західних організаціях прав людини. Не в останню чергу завдяки Томенку. Гнійник цензури вскрито. Крім того, опозиції обов'язково мати хоч мінімальний вплив на медіа-простір під час гонки-2004.

Другий стратегічний пост – бюджетний комітет. Присутність Порошенка (читай Ющенка) у фінансах країни дозволить хоч за фактом витрат контролювати використання держказни кандидатом в президенти від влади.

Ще одна людина, що вийшла переможцем з парламентського протистояння - спікер Володимир Литвин. Беручи безпосередню й активну участь в мирних переговорах, він так само стрімко набирав бали в очах опозиції, як і втрачав їх тижнем раніше, коли вплутався в гру з бюлетенями. Зараз же Литвин показав здатність ігнорувати Медведчука.

Домовленості, досягнуті у вівторок, тягнуть за собою додаткові компромісні пропозиції. Опозиція готова розглядати економічні ініціативи Януковича – в обмін на підтримку більшовиками політичних реформ "четвірки". У списку законопроектів на першому місці – про пропорційні вибори Верховної Ради.

Саме відсутність такого документа і не дозволяла опозиції втілити ідею дострокових парламентських виборів. Однак після того, як нова виборча система буде узаконена, антикучмісти приречені шукати привід для розпуску цієї Верховної Ради. Щоправда, як діяти більшовикам? Пропорційні вибори начебто записані у дороговказі Кучми. Але є інша проблема. Враховуючи, що половина з пропрезидентського авангарду – мажоритарники, перехід на пропорційні вибори значить кінець їх політичної кар'єри. Тож попереду ще не менші складнощі.

Читайте ще про історію питання

ОПОЗИЦІЯ ЗНОВУ ОТРИМАЛА ПАРЛАМЕНТСЬКІ КОМІТЕТИ

БІЛЬШІСТЬ ПЕРЕМОГЛА. Опозиція з тим не погодилася й готує "жорстку" відповідь

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...