Україна мовчатиме про "китайські Кольчуги" до останнього

Вівторок, 3 грудня 2002, 10:06
Україна не розголошуватиме державну таємницю Китайської Народної Республіки щодо радарів "Кольчуга" на вимоги НАТО.

Про це 2 грудня на брифінгу в Києві заявив міністр оборони України Володимир Шкідченко, відповідаючи на запитання, як діятиме український уряд на вимоги НАТО розкрити державну таємницю іншої країни, зокрема, щодо місць дислокації радарних систем ППО "Кольчуга" в Китаї.

Міністр оборони додав, що Україна проявила максимальну відкритість перед експертами зі США та Великої Британії, які перевіряли інформацію щодо можливого продажу українською стороною "Кольчуг". "Я би не хотів ставити питання так, що Міністерство оборони все зробило, а інші - не все. Те, що ми зробили, ми зробили на підставі рішення президента України і поставлених ним завдань", - підкреслив Шкідченко.

Стосовно місць дислокації систем "Кольчуга" у Китаї, то міністр оборони України, зокрема, висловив здивування: "Чому запитання до нас, а не до Китаю?".

У Брюсселі генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон заявив, що питання поставок систем пасивної розвідки ППО "Кольчуга" за межі України просто так не зникне.

За словами Робертсона, "якщо країна експортує будь-який вид зброї, то вона абсолютно точно має бути впевнена, куди ці системи озброєння направляються, і де знаходяться". Він наголосив, що сертифікат кінцевого отримувача - саме це залишається невирішеним питанням для експертної групи, що працювала в Україні.

Як зазначив Робертсон, на сьогодні НАТО турбує, "кому були продані "Кольчуги", і чи можна дати гарантії, що потім ці системи не були перепродані іншій, третій країні".

"Це - не питання країни, якій були продані "Кольчуги", це - відповідальність країни, яка продала ці системи. Саме тут у нас залишається низка невирішених питань", - підкреслив генеральний секретар НАТО.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування