Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма сказав Януковичу, що "відтепер його регіон – держава"

Субота, 7 грудня 2002, 15:24
Прем'єр-міністр України Віктор Янукович заявляє, що підписанням політичної угоди між урядом і парламентською більшістю вперше в історії України юридично закріплені засади взаєморозуміння між вищими органами виконавчої і законодавчої гілок влади.

"Це – визначальна подія для новітньої історії України", - заявив Янукович, виступаючи після церемонії підписання угоди в суботу у Києві.

Він зазначив, що новий етап розвитку України був ініційований президентом Леонідом Кучмою, який проголосив курс на здійснення реформ.

Першим кроком в цьому етапі стало створення постійно діючої парламентської більшості, яка заявила про готовність "взяти на себе політичну відповідальність за стратегію економічного і соціального розвитку країни".

Прем'єр назвав логічним продовженням цього процесу формування коаліційного уряду.

"Я високо ціную державну позицію депутатських фракцій і груп, які запропонували до складу Кабінету Міністрів України гідних професіоналів. Новий уряд – це команда реформаторів, готових до рішення найскладіших проблем у розвитку держави. Кабмін і парламентська більшість взяли на себе відповідальність за подальший розвиток держави, підвищення добробуту народу", - сказав він.

У свою чергу президент Леонід Кучма зазначив, що вважає Кабінет Міністрів, очолюваний Віктором Януковичем, "урядом сильних особистостей". Кожний з членів уряду зміг "гідно виявити себе на попередній роботі", додав він.

З його слів, цей уряд має підтримку більшості народних депутатів. Глава держави звернув увагу, що "жоден український уряд не починав свою роботу в умовах такої політичної консолідації".

Президент, звертаючись особисто до прем'єр-міністра Януковича, зазначив, що його досвід регіонального керівника, "безумовно, дуже корисний на новій посаді". "Однак відтепер Ваш регіон – держава, і відповідальність Ваша – за всю Україну. І не тільки Ваша, але і всього уряду і парламентської більшості, яка його сформувала", - підкреслив Кучма.

***

Віце-прем'єр України Дмитро Табачник роз'яснив, що політична угода, підписана в суботу, передбачає солідарну відповідальність за розробку і затвердження необхідних законопроектів.

"Це - головна мета політичної угоди: важливі і пріоритетні закони будуть прийматися і узгоджуватися парламентською більшістю за пропозицією коаліційного уряду", - сказав Табачник у суботу в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Зі слів віце-прем'єра, кожна фракція і група бере на себе відповідальність за тих представників, яких вони направили в уряд, за якість їх роботи.

"Передбачено, що якщо є необхідність заміни будь-кого (зі складу уряду), то це робиться на основі консультацій з фракціями і групами, які цю кандидатуру погоджували", - відзначив він.

Лідер фракції СДПУ(О) народний депутат Леонід Кравчук в інтерв'ю агентству зазначив, що угода, підписана між урядом і парламентською більшістю, передбачає прийняття узгоджених сторонами законопроектів, незалежно від позиції опозиції.

"Механізм (угоди) простий: якщо взяти урядову програму: ми працюємо разом, уряд і парламентська більшість. Програма приходить до Верховної Ради, і вона вже не є новою для парламентської більшості. Її критикують представники опозиції, але більшість її приймає разом з урядом і за неї відповідає. Так і щодо бюджету, й інших документів", - сказав він.

Народний депутат зазначив, що до моменту підписання угоди "уряд ходив у Верховну Раду, як на екзамен".

"Йому завжди ставили "незадовільно" з усіх питань, і парламентська більшість ніколи не відповідала за те, що він підписував", - зауважив він.

"Сьогодні ми проголосили високі слова: бути разом, разом працювати і разом відповідати", - підкреслив він.

***

Тим часом політики, які не входять до парламентської більшості, критично оцінюють підписану в суботу у Києві угоди про солідарну відповідальність більшості й уряду.

Лідер фракції Соціалістичної партії Олександр Мороз висловив думку, що ця політична угода не має правових підстав і наслідків. Він зазначив, що не існує поняття "парламентська більшість", і тому нинішня більшість не має права на формування уряду.

"Ми стали свідками чергового театралізованого акту міжолігархічного договору про ненапад", - підкреслив Мороз, додавши, що головна зацікавлена особа в ньому – президент Леонід Кучма.

Член фракції БЮТ Олександр Турчинов вважає, що підписаний документ "носить більше формальний характер" і "не несе додаткової відповідальності".

На його думку, після призначення нового уряду, перерозподілу комітетів, "після того, як поділили все, що можна було поділити" необхідно "встановити кругову поруку".

Депутат також висловив думку, що підписання цього документа – це певною мірою "страховка для Януковича". Однак, вважає він, в кризові моменти нинішнього прем'єра "можуть здати" так само, як це сталося з колишнім прем'єр-міністром Анатолієм Кінахом.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування