Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За кандидата замовте слово

Середа, 21 травня 2003, 16:02
Український прем'єр Віктор Янукович готується піти шляхом президента Кучми.

Хоча чергові вибори відбудуться лише восени наступного року, змагання за це крісло вже почалося. Той, хто хоче стати наступником Кучми, мав би переваги, якби попіклувався про своєчасну виплату пенсій і зарплатні у державному секторі, або якби подбав про те, щоб не надто часто вимикали струм в оселях.

А якби кандидат ще й підвищив доходи працівників державних підприємств, його б стали поважати виборці. Підтримка, або бодай нейтралітет районних адміністрацій в регіонах суттєво підвищили б шанси на перемогу кандидата в президенти.

Бо достатня кількість грошей тут запорука перемоги. А щодо підтримки мас-медіа, а особливо телебачення й поготів. До того ж Кучма й сам має право замовити слово за кандидата з президентського табору, який формує колишній блок "За єдину Україну" і СДПУ(О) і який сам себе нарік центристським, а політичні конкуренти називають партією олігархів.

Її найважливішими функціонерами є Партія Регіонів з центром у східноукраїнському Донбасі, соціал-демократи об'єднані із шефом президентської адміністрації Віктором Медведчуком і Трудова Україна на чолі з президентом Нацбанку Сергієм Тігіпком і його партнером, промисловцем Віктором Пінчуком. Кучма спробує просунути одного з кандидатів зі свого спектру.

Для Януковича, амбіції якого стають дедалі виразнішими, поки що все йде за планом. Бюджет він просунув у парламенті без особливих перешкод. В середині квітня парламент ухвалив програму уряду, яка серед іншого передбачає також підвищення зарплатні. Щодо юридичного тиску, тут Януковичу теж нема чого боятися. Він став головою Партії Регіонів та має потужну владу в країні. А нещодавно Кучма висловився щодо нього таким чином, що можна розцінювати це як підтримку. Відкритим питанням залишається, чи утримаються від кандидатства Медведчук і Тігіпко, які також мають амбіції щодо високої посади.

Але якщо вже Януковича коронують єдиним кандидатом, він матиме, як ніхто інший, можливості роздавати народу матеріальні блага та впливати на адмінресурс в регіонах. Якщо його стосунки з Ринатом Ахметовим, який вважається шефом Донецького клану, до якого належить Янукович, залишаться гарними, проблеми з фінансуванням передвиборчої кампанії теж не буде.

Телебачення, як державне, так і приватне, буде теж на стороні Януковича у разі, якщо той стане кандидатом від президентського табору. Питання лише в тім, чи він хоче й може надати гарантії імунітету Кучмі після закінчення строку повноважень останнього.

Головним конкурентом кандидата Януковича був би тоді реформатор і колишній прем'єр-міністр, голова об'єднання "Наша Україна" Віктор Ющенко. Ющенко сьогодні є найпопулярнішим політиком у країні.

Янукович натомість посідає одне з останніх місць в шкалі популярності, майже таке саме, як і конкурент Медведчук, і знаходиться у цій таблиці позаду керівників партії комуністів, соціалістів і Блоку Юлії Тимошенко.

Взагалі поки не зрозуміло, чи зможуть лідери комуністів та соціалістів - Симоненко і Мороз, а також голова БЮТ Юлія Тимошенко, які є колегами Ющенка по антикучмівському табору і разом прагнуть його відставки, об'єднатися для висунення єдиного кандидата, і чи підтримають вони Ющенка.

Якщо вони претендуватимуть на посаду усі четверо, шанси Януковича істотно зростуть, якщо він до того розправиться з бунтівниками у власному таборі. В обох таборах передвиборчі перегони вже стартували. Може найближчим часом обидві сторони почнуть дебати щодо ліпшої стратегії розвитку країни. Бо вона вкрай необхідна і не менш вагома, ніж кадрові питання.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування