СИМОНЕНКО ПІДПИСАВ ПРОЕКТ МЕДВЕДЧУКА

Четвер, 4 вересня 2003, 20:06
Лідер Комуністичної партії Петро Симоненко підписався під проектом закону про внесення змін до Конституції країни, зареєстрованим у четвер в апараті Верховній Раді України.

Під документом стоять підписи 233 народних депутатів, повідомляється в пояснювальній записці до законопроекту.

Авторами законопроекту, зокрема, зазначені народні депутати Степан Гавриш (група "Демократичні ініціативи"), Раїса Богатирьова (фракція "Регіони України"), Катерина Ващук (фракція Аграрної партії України).

Під законопроектом також підписалися Микола Гапочка (група "Народний вибір"), Богдан Губский (група "Народовладдя"), Леонід Кравчук (фракція СДПУ(о), Володимир Піхота (група "Європейський вибір"), Петро Симоненко (фракція Компартії), Анатолій Толстоухов (фракція Народно-демократичної партії), Ігор Шаров (фракція партій ППУ і "Трудова Україна"), Олександр Задорожній (група "Народовладдя").

Депутати, що підписалися під законопроектом, пропонують уключити його до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради, направити в Конституційний суд для одержання висновку щодо його відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції. "З огляду на необхідність
якнайшвидшого рішення цього питання, що має загальнодержавне значення, звернутися в Конституційний Суд України з пропозицією розглянути це подання як невідкладне", - говориться в поданні. Депутати також пропонують уключити до порядку денного наступної (п'ятої) сесії Верховної Ради питання про прийняття проекту закону "Про внесення змін у Конституцію України".

Інші подробиці законопроекту на офіційному інтернет-сайті парламенту не вказуються.

Раніше у Верховну Раду вносилися парламентський і президентський варіанти змін в Основний закон. Пізніше вони були спрямовані в Конституційний суд. Президент України в серпні заявив про намір відкликати свій варіант. У вересні спікер парламенту повернув президентові його законопроект.

Останнім часом велися консультації про узгоджений проект змін у Конституцію між адміністрацією президента і представниками ряду опозиційних сил - Компартії й Соцпартії.

В інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна лідер СПУ Олександр Мороз заявив, що його підпису під цим законопроектом немає. У той же час, він не виключив, що цей законопроект раніше декларувався як законопроект "Медведчука - Мороза - Симоненка" (голова адміністрації президента Віктор Медведчук - лідер КПУ Петро Симоненко - лідер СПУ Мороз. Мова йде про узгоджений законопроект - ІФ).

За словами Мороза, він не ознайомлений з текстом зареєстрованого в парламенті документа, однак не виключає, що новий законопроект буде підтриманий частиною фракції Компартії.

Як повідомлялося, 3 вересня голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що лідери фракцій і груп парламенту прийняли рішення направити в Конституційний суд законопроект про внесення змін у Конституцію, розроблений депутатами разом з адміністрацією президента. За його словами, під цим законопроектом уже зібрано 172 підписи народних депутатів.

У той же час Литвин відзначив, що ряд лідерів фракцій запропонували направити цей законопроект у КС наступного вівторка (9 вересня - ІФ), аргументуючи свою позицію тим, що не всі депутати встигли поставити підписи під ним.

Зараз у Конституційному суді знаходиться законопроект про політреформу, підготовлений парламентською профільною комісією.

Підготовлений за участю депутатів і адміністрації президента проект змін в Основний закон, що передбачає обрання президента парламентом, також планується передати в КС найближчим часом.

Основною проблемою, обговорюваною представниками політичних сил, є норма Конституції про повноваження президента і механізми його обрання.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування