Радник Кучми попереджає, що в ЄЕП є небезпечна для України "межа"

Субота, 6 вересня 2003, 17:41
Радник президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень Анатолій Гальчинський переконаний, що формування зони вільної торгівлі - це найвища планка інтеграційних процесів на пострадянському просторі, в структурах яких можлива участь України.

"Переступивши цю обмежувальну межу, ми фактично опинимося в ситуації, яка докорінним чином змінює геополітичну парадигму нашої держави, яка формується в останні роки, її стратегічний курс на глибоку європейську і євроатлантичну інтеграцію", - пише Гальчинський в останньому числі тижневика "Дзеркало тижня".

Радник глави держави зазначає, що "життя фактично само поставило нас перед фактом різнорівневої інтеграції різних груп країн на просторах СНД".

На думку Гальчинського, існування ЄврАзЕС, ГУУАМ й інших утворень - це нормальне явище. У цьому ж контексті право на життя має ідея про Єдиний економічний простір.

"Позиція України в цьому питанні всім відома: ми відстоюємо "м'який" (послаблений) варіант ЄЕП, - зону вільної торгівлі, яка функціонує на принципах СОТ".

"На відміну від митного союзу, зона вільної торгівлі не потребує створення єдиного наднаціонального регулюючого органу, не передбачає уніфікацію тарифних режимів по відношенню до третіх країн, не передбачає гармонізацію існуючого законодавства і економічної політики і тим більше - використання в перспективі єдиної валюти, на чому наполягає російська сторона".

Зі слів Гальчинського, в останньому випадку йдеться про реалізацію суто російського проекту - розширене "відтворювання" ЄврАзЕС, до участі в структурах якого Україна завжди ставилася з досить обгрунтованими побоюваннями.

Зона вільної торгівлі є максимальним рівнем інтеграції з іншими країнами, за якого для України зберігається перспектива у відповідності зі статтею 49 Договору про ЄС претендувати на членство в цій європейській структурі. Мова йде про непорушну норму Євросоюзу, відступи від якої виключаються, підкреслює Гальчинський.

"У зв'язку з цим стратегія регіональної політики України, логіка наших економічних відносин з країнами СНД, в тому числі і з Росією, повинна розглядатися як процеси, повністю підпорядковані курсу європейської інтеграції України", - резюмує він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News