Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Кощеєве яйце" політреформи

Четвер, 2 жовтня 2003, 14:27
Грандіозна політична реформа, як і передбачалося, спіткнулася об закон про пропорційні вибори. У четвер Литвин знову кричав на депутатів, які зривали ударні темпи роботи сесії. Хоча, навпаки, можна було й порадіти – знайшлася тема, яка може стати ще однією лінією розвалу більшості.

Конфлікт виник після того, як опозиціонери запропонували розглянути проект закону про пропорційні вибори. Тим більше, що начебто всі більшовики погодилися на списочні вибори у своєму законопроекті змін до Конституції. І опозиціонери як один заявили: політреформі вони не дадуть жодного голосу, поки не буде проголосований пропорційний закон. А без опозиції ревізія Конституції не відбудеться.

Після першої перерви у четвер Литвин підняв свист у залі: він повідомив, що крім КПУ, СПУ, БЮТ і "Нашої України", також і СДПУ(О) пропонує винести тему пропорційних виборів на поверхню. І розглянути питання у п’ятницю.

Але потім відбулася ще одна перерва. І парламентський телефон Медведчука Нестор Шуфрич заявив, що есдеки більше не хочуть підтримувати ідею обговорення у п’ятницю закону про вибори. Таким чином, у опозиції не вистачило голосів, і проблема начебто зникла.

Насправді вона зникла як конфлікт на поточний четвер, але залишилася в списку головних проблем політреформи. Крім того, випадок продемонстрував, що і в СДПУ(О) немає хору на підтримку маестро Медведчука.

За десять хвилин до заяви Шуфрича лідер фракції Леонід Кравчук у кулуарах парламенту обурювався поведінкою партнерів по більшості.

"Я не розумію, що відбувається у більшості. Вони говорять, що підтримують закон про пропорційні вибори. Записуємо це (у проект змін до Конституції). А коли ставиться конкретне питання про обговорення – виявляється, що вони проти", - сказав Кравчук.

"Я задаю запитання: як можна досягти якогось консенсусу, внести у закон якісь норми, якщо їх не обговорювати? Чекати, що хтось нам скаже, що вносити? Я проти цього", - додав лідер фракції СДПУ(О).

Тим більше він не міг зрозуміти такого спротиву більшовиків, бо йшлося не про голосування за закон про вибори: "Ми вирішили обговорити це питання – але без прийняття рішення".

За словами представника БЮТ Олександра Турчинова, нарада у Литвина знову підтвердила, що існує "конфлікт між СДПУ(О) й іншою частиною більшості". "Розглянути закон про вибори погодилися тільки соціал-демократи. А більшість почала на них наїжджати, що вони здають більшість".

"Гавриш озвучив позицію більшості. Що не треба нічого робити, а проводити послідовні переговори. Вони демонструють одне: що конституційна реформа, ініційована адміністрацією президента – це блеф, мета якого – самозбереження цієї влади".

У сесійній залі Гавриш заявив, що більшовики виступають за прийняття закону про пропорційні вибори "спільно з політичною реформою". "Для нас важливо, щоб процес був синхронізований. Щоб дочекатися рішення Конституційного суду щодо поданих проектів змін до Основного закону, і після цього обов’язково розглянути закон про пропорційні вибори", - заявив Гавриш.

"Мовою ультиматумів це питання вирішено не може бути. Хотів би нагадати всім, що українське суспільство, обравши парламент за системою, коли половина складає мажоритарні округи, не має єдиної позиції щодо обрання до парламенту тільки політичних партій", - сказав Гавриш.

Зрештою питання пропорційних виборів відклали на невизначений час, який, втім, не буде довгим – без цього закону політреформа не відбудеться. От тоді-то і почнеться справжня війна. Її відмінність від попередніх у тому, що протистояння буде не лише через фронт більшість-опозиція.

Перші – проти взагалі будь-якої політреформи ("Наша Україна", БЮТ). Другі – проти політреформи без кредиту у вигляді пропорційних виборів (СПУ, КПУ). Треті – за пропорційні вибори, але у такій формі, яка не влаштує перших (СДПУ(О), як заявив Кравчук, за обрання парламенту списками тільки партій, а не блоків). Четверті – просто проти переходу на чисті списочні вибори ("донецькі" чи політкоординатор більшості Гавриш). П’яті – сьогодні сателіти когось із вищеперерахованих, але завтра можуть почати свою гру із власними умовами щодо пропорційних виборів. Плюс ще неконтрольоване штампування законопроектів змін до Конституції і регулярні бунти й демарші всередині самої більшості.

Чи витримає процесор у голові Медведчука стільки комбінацій? І чи витримає Кучма такого главу АП, якщо політреформа провалиться?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування