Парламент ЄС залишив Україні шанс вступити до Євросоюзу

Четвер, 20 листопада 2003, 17:37
Резолюція Європейського парламенту щодо концепції "Ширша Європа" демонструє підтримку європейського покликання України. Про це йдеться у повідомленні посольства України при ЄС, поширеному в четвер.

Українське представництво при ЄС повідомляє, що 20 листопада на пленарній сесії Європейського парламенту у Страсбурзі була схвалена резолюція з питання "Ширша Європа".

"З метою підтримки процесу реформ в Україні Європейський парламент визнав за необхідне залишити відкритими двері для набуття Україною членства в ЄС", - говориться у повідомленні.

В остаточно погодженому депутатами тексті документу відзначається, що згідно зі статтею 49 Угоди ЄС "кожна європейська країна, яка поважає й дотримується принципів фундаментальних свобод, демократії, прав людини, верховенства права, може претендувати на вступ до ЄС".

"У Резолюції наголошується, що визнання прав таких держав як, зокрема, Україна, які висловлюють прагнення набути членства в ЄС, за умов досягнення ними всіх необхідних критеріїв повинно виступати потужним стимулом їхнього співробітництва в рамках "Ширшої Європи", - зазначається у повідомленні.

Депутати Європейського парламенту визнали у своїй резолюції, що Україна повинна відігравати особливо важливу роль в контексті нової політики сусідства ЄС з огляду на свої розміри, географічне розташування, історичні, культурні, економічні та інші зв’язки з Центральною й Західною Європою, з Росією, а також з урахуванням її потенціалу стати ще більш цінним партнером для ЄС.

Депутати Європарламенту відзначили, що нова стратегічна політика ЄС жодним чином не повинна суперечити намірам європейських країн набути членства в ЄС.

Навпаки, як констатує резолюція, "Ширша Європа" має слугувати важливим інструментом сприяння рухові цих країн до мети. Для цього у більш віддаленій перспективі передбачається встановлення договірних форм асоціації.

На цій основі пропонується також застосовувати інструменти співпраці у сфері наближення законодавства згаданих держав до норм, існуючих в ЄС.

Крім цього, резолюція включає положення, які рекомендують:

- поширити на Україну діяльність Європейського інвестиційного банку;
- підкреслюють важливість надання підтримки у її вступі до Світової Організації Торгівлі;
- привертають увагу Європейської Комісії до ситуації у сфері охорони здоров’я та навколишнього середовища в регіонах України, які постраждали від Чорнобильської катастрофи;
- також містять заклик до опрацювання програм допомоги.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування