Російський "Грінпіс" став на захист української Тузли

П'ятниця, 21 листопада 2003, 13:29
Російське відділення природоохоронної організації "Грінпіс" критикує будівництво росіянами дамби в Керченській протоці.

Керівник організації "Грінпіс-Росія" Іван Блоков заявив в інтерв'ю "Німецькій хвилі", що такими неузгодженими з Україною діями Росія завдала шкоди екології регіону й до того ж порушила міжнародне законодавство.

Блоков погоджується з висновками українських екологів про те, що посилення течії вздовж берегів острова Коса Тузла внаслідок звужування протоки через будівництво греблі потенційно призводить до розмивання берегової смуги острова й потребує фінансування захисних будівельних робіт з українського боку.

Ще більш імовірним наслідком появи російської дамби поблизу Тузли еколог називає знищування традиційних нерестовищ риби.

Блоков підкреслює, втім, що мова ведеться не про глобальну екологічну катастрофу, але про екологічну катастрофу регіонального масштабу.

Російській еколог нагадує, що Україна приєдналася й ратифікувала, а Росія лише приєдналася до міжнародної правової конвенції, укладеної на початку 90-х років у фінському місті Еспоо.

"Згідно з цим документом, - продовжує він, - кожна з сторін зобов'язана інформувати сусідів про потенційну екологічну шкоду будівельних та інших проектів, які вона реалізує поблизу міждержавних кордонів."

До того ж, каже Блоков, експертиза щодо будівництва дамби на федеральному рівні в Росії навіть не проводилася.

"Я можу порівняти ситуацію з будівництвом гребляних споруд на бельгійсько-голандському кордоні. Цивілізовані країни перед тим, як розпочати подібне будівництво, укладають відповідну міждержавну угоду, яка супроводжується спільною екологічною експертизою проектів", - зазначає керівник "Грінпіс-Росія".

В той же час міністр Кабінету міністрів України, лідер Всеукраїнської екологічної ліги Анатолій Толстоухов вважає за необхідне "в обов'язковому порядку" найближчим часом приймати рішення про зміцнення острова Коса Тузла.

Як передає "Інтерфакс-Україна", у п'ятницю на прес-конференції в Києві, відповідаючи на питання журналістів відносно того, що, поки ведуться переговори між Україною і Росією про будівництво дамби, острів може піти під воду, Толстоухов сказав: "Така небезпека існує".

Він відзначив, що позиція вищих посадових осіб і органів влади України з цього питання вже відома, а уряд прийняв "необхідне рішення, яке дозволить дану ситуацію контролювати". "Рішення прийняті, але не всі", - додав він.

Раніше голова ради міністрів Криму заявляв про серйозні проблеми на острові Тузла в зв'язку з будівництвом росіянами дамби в Керченській протоці. За його словами, у результаті будівництва дамби і звуження горловини між дамбою й островом Тузла "досить активно розмивається".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування