Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин проти сценарію Медведчука-Симоненка обирати президента в 2004 і 2006

Понеділок, 24 листопада 2003, 15:45
Спікер Володимир Литвин не підтримує норму законопроекту, розробленого адміністрацією президента і фракцією КПУ, яка передбачає обрання глави держави у 2004 році всенародно, а в 2006 – в парламенті.

"Це не найкращий винахід", - сказав Литвин. За його словами, якщо президентом стане "вольова особа", вона після обрання в 2004 доб'ється відміни норми про наступні вибори у 2006.

"Я не бачу логіки обрання президента на два роки", - зазначив Литвин.

Говорячи про ідею обрання президента у Верховній Раді, спікер сказав, що має "подвійне почуття".

"Я не маю сформованого переконання. Я не проти обрання президента в парламенті, але треба, щоб він мав менші повноваження, бо він має право вето на всі закони. Повинні бути стримувачі і противаги", - сказав Литвин.

Говорячи про пропорційні вибори, Литвин сказав, що майбутнє ухвалення закону про це є "доконаним фактом". За його словами, це підтримують, крім опозиції, фракції СДПУ(О), НДП і аграрної партії, що, за його словами, забезпечує понад 250 голосів.

Водночас, на думку Литвина, є питання щодо форми пропорційної системи: "Мають рацію ті, хто говорять, що треба голосувати і за партію, і за особу".

Литвин вважає, що такий варіант можливий, коли партії виставлятимуть в округах 450 депутатів, які агітуватимуть за свій передвиборчий список. В результаті до парламенту проходитимуть ті кандидати, в чиїх округах партії мають найвищий результат.

Литвин розкритикував законопроект опозиції, який передбачає обрання всіх 450 депутатів за єдиними загальнодержавними списками.

Він також відкинув іншу пропозицію пропорційно формувати виборчі комісії. "Що ж це виходить? Партії для себе проводять вибори, і самі ж рахують голоси", - сказав Литвин.

У той же час, як повідомляє "Інтерфакс-Україна", Віктор Ющенко висловив думку, що законопроект про вибори народних депутатів на пропорційній основі вже на цьому тижні буде розглянутий на предмет включення його до порядку денного.

"Українська Правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування