Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа Гонгадзе: за кілька кроків від істини

Вівторок, 4 листопада 2003, 22:03
Середа, 5 листопада 2003 – ключова дата у справі Гонгадзе. В кінці дня можна буде сказати, чи є взагалі шанс колись дізнатися правду про вбивство Георгія.

У середу о 16 годині Апеляційний суд Києва під головуванням судді Слинька С.С. буде розглядати питання про звільнення з-під варти генерала Олексія Пукача, керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС. Пукач – це та людина, яка підійшла до Георгія увечері 16 вересня і посадила його у міліцейську машину. Більше живим Гонгадзе не бачили.

Пукач є ключовим свідком, який може вивести на справжніх замовників убивства Гонгадзе. Зараз Пукач перебуває у тимчасовому ув'язненні у Чернігові. Ізоляція зламала його. І, кажуть, за своїм моральним станом Пукач готовий давати свідчення. Якщо ж у середу він вийде на свободу, про це можна забути.

За інформацією від джерел "Української правди" Пукача поки звинувачують у знищенні документів МВС щодо стеження за Гонгадзе, яке відбувалося протягом літа 2000 і поновилося перед убивством Георгія. Однак зрозуміло, якщо Пукач почне давати свідчення, то можуть з'явитися зовсім інші статті у постанові про висунення обвинувачень проти нього.

Ще "УП" відомо, що у генпрокуратурі відбулася очна ставка між заступником Пукача Володимиром Бернаком і керівником радіо "Континент" Сергієм Шолохом.

Бернак на рівні виконавців був куратором стеження за Георгієм. І він був тим самим міліціонером, який зустрічався з Шолохом 10 липня 2000 року і розпитував про Гонгадзе. Як три роки тому розповідав Шолох, цей міліціонер прийшов із легендою, що Георгій причетний до розборок із застосуванням вогнепальної зброї у одному з одеських кафе. Протягом півторагодинної розмови Бернак цікавився характером Георгія, наскільки він є запальним, і весь час схиляв Шолоха до думки, що саме Гонгадзе брав участь у тому інциденті. Що було неправдою.

На очній ставці восени 2003 Бернак відмовився впізнавати Шолоха. У той час як сам керівник "Континенту" відразу побачив знайоме обличчя людини, яка і три роки тому представилася "полковник Бернак".

На питання "Української правди" Шолох не зміг не підтвердити, не спростувати факт нещодавньої очної ставки з Бернаком, посилаючись про підписку про нерозголошення.

У ніч зникнення Георгія Бернак був разом із Пукачем на цьому "завданні" – вони удвох вивозили Гонгадзе у те місце, де його було вбито. І зараз Бернак є одним із претендентів на арешт – якщо справа і далі розслідуватиметься.

Пукач є головною проміжною ланкою у справі Гонгадзе, яка поєднує виконавців і замовників убивства Георгія. Всі причетні до зникення засновника "Української правди" живі (включно із генералом Фере, який перебуває у комі з липня 2003). І у разі, якщо Пукач не буде мовчати, почнеться ланцюгова реакція – кожен із підозрюваних почне відчувати небезпеку виявитися "крайнім" у смерті Георгія. І не стримуватиметься на допитах.

За даними "УП", звільнення Пукача вимагає Леонід Кучма. На рівні заступників генпрокурора долею міліцейського генерала займається Кудрявцев. При цьому слідчі у справі Гонгадзе не бажають втратити ключового свідка – а саме так і станеться, якщо начальник наружки вийде на підписку про невиїзд.

Представники Генпрокуратури відмовилися коментувати "УП" ці події.

Термінове звільнення Пукача з-під варти потрібно не просто для того, щоб якнайшвидше забрати з рук слідства нестійкого свідка. Але і щоб ця подія не збіглася з призначенням нового генпрокурора. Якщо Пукача випускатимуть після приходу Васильєва, видаватиметься, що першим рішенням він "на знак удячності Кучмі" звільнив з-під варти небезпечного для влади свідка.

Для звільнення Пукача найнято висококваліфікованого адвоката, гонорари якого перевищують середню генеральську зарплатню. Водночас, сам Пукач має розуміти, що невідомо, де він може відчувати себе у більшій небезпеці - у тюрмі чи на свободі, за кермом машини, яка їде нічною трасою і перед якою несподівано з'являється КамАЗ...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування