Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС ВИМАГАЄ ПРОВОДИТИ ПОЛІТРЕФОРМУ ОКРЕМО ВІД ВИБОРІВ

П'ятниця, 30 січня 2004, 16:48
Європейський союз виступив із заявою, де висловлює "глибоку занепокоєність подіями, які відбулися 24 грудня 2003 у Верховній Раді у зв’язку з голосуванням у першому читанні поправок до Конституції".

Текст заяви Євросоюзу поширено у п'ятницю.

ЄС зазначає, що його занепокоєння висловлене "у контексті президентських виборів в Україні, що наближаються".

"Визнаючи суверенне право України змінювати її інституційний устрій згідно до процедур, що закладені в Конституції, ЄС стурбований тим, що в теперішніх політичних умовах пропозиції щодо конституційних змін будуть мати несприятливий вплив на довіру та впевненість виборців щодо представницької демократії в Україні, особливо в рік виборів", - ідеться в заяві ЄС.

"Легітимність конституційних змін має бути зумовлена щирою підтримкою суспільства цієї мети", - сказано в заяві ЄС.

ЄС зазначає, що прагне розвивати відносини з Україною і буде "пильно спостерігати за розвитком подій, що пов’язані з цим питанням, під час наступної сесії Верховної Ради".

У заяві сказано, що під час саміту ЄС-Україна в Ялті 7 жовтня 2003 Євросоюз висловив важливість того, щоб президентські вибори були дійсно вільними, чесними і прозорими.

У цьому зв’язку ЄС вважає, що "будь-які дебати стосовно конституційних змін, що мають на меті змінити процедуру виборів президента, мають проводитися окремо від виборів".

Європейський Союз закликає Україну "позитивно відреагувати на пропозицію Венеціанської Комісії продовжити співробітництва з питань конституційної реформи".

"Європейський Союз уважно спостерігатиме за умовами, в яких проходитиме президентська виборча кампанія, і за тим, як відбуватимуться самі вибори", - сказано в заяві.

Окрім 15 країн ЄС цю заяву підписали країни, що приєднуються до ЄС: Кіпр, Чеська Республіка, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словацької Республіка, Словенія; країни-кандидати ЄС: Болгарія, Румунія; країни в процесі стабілізації та асоційованого членства і потенційні кандидати: Албанія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Сербія і Чорногорія; країни Європейської Асоціації Вільної Торгівлі: Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія; країни Європейської Економічної Спільноти.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...