Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Колективний "патрет" національного лідера

Понеділок, 16 лютого 2004, 15:44
Анекдот: Після перегляду другої частини "Гаррі Поттера" чимало росіян впізнали в ельфі Володимира Путіна. Після перегляду другої частини "Володаря кілець" чимало українців впізнали в Горлумі Леоніда Кучму. Тепер його так і називають – "наша прєлєсть".

Кучма – щось середнє між Брежнєвим і Горбачовим, Ющенко – симбіоз Бандери, Хмельницького й Кеннеді, Симоненко – майже Брежнєв, а у Януковича є щось від Петра Першого.

Такий портрет своїх лідерів намалювали українці, коли в січні центр Разумкова проводив соцопитування, в якому намагався визначити, з ким із відомих попередників асоціюються українські політики у їх співгромадян.

Зокрема, респондентам пропонувалося порівняти трьох лідерів президентського рейтингу – Ющенка, Симоненка, Януковича – та чинного президента Кучму з Бандерою, Брежнєвим, Гітлером, Горбачовим, Кеннеді, Петром І, Рузвельтом, Сталіним та Хмельницьким.

Втім, як виявилось, більшість українців вважають своїх лідерів єдиними й неповторними. Причому найбільш неповторним виявився чинний президент.

42,2% опитаних не змогли знайти паралелі Кучмі в історії людства, 35,5% вважають незрівнянним Ющенка, 35,6% - не знають нікого схожого на Симоненка, 39,6% – на Януковича.

І лише половина респондентів змогла співвіднести "героїв нашого часу" з певним архетипом.

Почнемо з Леоніда Кучми. Отож, 8,9% опитаних вважають, що президент Кучма схожий на Брежнєва. Тобто, поглянувши на нашого Леоніда, вони згадують його косноязичного тезку. Який теж був не чужий Дніпропетровщині.

Ставленик і захисник "системи", консерватор без політичної волі й бачення перспектив розвитку країни, при якому всі економічні реформи були згорнуті, темпи росту промисловості і сільського господарства різко знизилися, науково-технічний прогрес сповільнився. В той час як у партійних колах процвітали зловживання службовим становищем, казнокрадство, корупція, окозамилювання, а органи держбезпеки підсилили боротьбу з інакомисленням.

Так виглядає портрет Брежнєва з точки зору історії. Втім, попри все це 42,5% українців ставляться до Брежнєва позитивно. Так, що можливо, для когось з українців Леонід Данилович і є "наша прєлєсть"...

Втім, як не дивно, 9,3% опитаних порівнюють Кучму з повним антиподом Брежнєва – першим і останнім президентом Союзу Михайлом Горбачовим. Цей, як відомо, був знаменитим лібералом, боровся з алкоголізмом і самогонниками, припинив "холодну війну" з США і, не в приклад Леоніду Даниловичу, не глушив західні радіостанції.

От тільки рівень благополуччя українців, за їх власною оцінкою, і при Горбачові, і при Кучмі був однаковий. Наприклад, тільки 3% севастопольців сказали, що їм добре живеться при Кучмі, а при Горбачові добре було тільки 2% опитаних. Це в той час, як при Брежнєві добре було 40%. От і любить народ Горбачова вдвічі менше, ніж Леоніда Ілліча.

Втім, портрет "Кучма = Брежнєв+Горбачов" – не єдиний прикол українського світогляду. На нижчому відсотковому цензі картина виявилася ще більш потворною. Так 3,9% респондентів побачили в Кучмі спадкоємця Богдана Хмельницького, а 3,8% - наступника Гітлера.

Дивні аналогії українців можна було б пояснити тим, що Кучма двічі був президентом. І, йдучи на другий термін, обіцяв бути зовсім іншим президентом. Але цьому припущенню не судилося справдитися, оскільки більшість українців не розгледіли суттєвої різниці між п'ятьма першими й другими п'ятьма роками президента Кучми.

Колективний портрет Віктора Ющенка хоч і поступається за яскравістю портрету нинішнього гаранта, але є не менш цікавим.

Як не дивно, 7,9% опитаних бачать у лідера "Нашої України" схожість зі Степаном Бандерою – активним борцем за звільнення України. Це при тому, що Ющенко не брав активної участі ні у народно-масовій "Україні без Кучми", ні в "Повстань, Україно".

І це б усе нічого, але, як виявило те ж соцопитування, незважаючи на величезні зусилля Бандери по збереженню української держави, його діяльність більшість українців оцінює негативно (34,5%). Позитивно ставляться до нього 19,6%, а байдуже - 26,9%. Може, Ющенку і правда слід подумати, як стати справді загальнонаціональним лідером.

Хоча зі справді національним лідером – Богданом Хмельницьким – Ющенка також ототожнюють найбільше – 5,9%. Про Кучму таке подумали тільки 3,9%, про Януковича - 2,9%, а про Симоненка, незважаючи на все бажання повернути Україну до Росії – тільки 1,8%.

А ще українці бачать у Ющенку свого Кеннеді (5,5%). Не треба, напевно, розповідати, що значить постать Кеннеді для американців, для яких він навіть через 40 років після смерті залишається найулюбленішим президентом. До речі, українці також ставляться до американця дуже прихильно (36,0%), тоді як негативно – тільки 3,5%.

Окрім цього, 5,9% побачили в Ющенку нового Горбачова. І хоч Віктор Андрійович і не лисий, і не "мічений", але схожість десь таки є. Прагнення поступових реформ, добрі стосунки із Заходом, плавна розмірена мова, повна абстрактної лексики...

Дивно, але і в лідері комуністів теж щось розгледіли від Михайла Сергійовича (7,7% респондентів, більше тільки у Кучми). Хоча більшість опитаних (13,4%) все ж схильна бачити в Симоненку уже згадуваного вище партноменклатурника Леоніда Брежнєва. Більше, ніж у інших, виявилося у Симоненка і від Сталіна – 4%.

А от із тим, хто такий Янукович, населення України ще, здається, не визначилося. Його порівняння з іншими політиками не перевищують позначку в 1,5 та 2,9 відсотків. І тільки схожість із Петром першим відзначили 3,1% респондентів. Незрозуміло, що мали на увазі українці – адже на момент опитування Янукович ще навіть не вирішив, чи піде "Одеса-Броди" в Європу, а інших "вікон" на Захід він і не прорубував.

Правда, є у нинішнього українського прем'єра дещо спільне з російським царем – зріст близько 2 метрів. А ще цар теж "не гнав порожняк"! І що дивно – незважаючи на все "хороше", що зробив Петро І для українців, 60% співгромадян ставляться до нього позитивно, так само як і до Богдана Хмельницького.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: