Гавриш пропонує депутатам 5% бар’єр

Середа, 4 лютого 2004, 10:19
2 лютого 2004 року у Верховній Раді України зареєстровано шостий проект Закону "Про вибори народних депутатів України" № 4285-5, внесений народними депутатами України Степаном Гавришем (група "Демократичні ініціативи"), Юлієм Іоффе та Григорієм Дашутіним (обидва – фракція партій ПППУ та "Трудова Україна").

Проектом передбачається запровадження виборчої системи, за якою партії і блоки висувають по одному кандидату у 450 виборчих округах (сукупність таких кандидатів і є "партійним списком" – "списком блоку"). Кількість голосів, які отримала партія або блок на свою підтримку, визначається як сума голосів, відданих виборцями за кожного з кандидатів у 450 округах. Ті партії і блоки, які отримали менше 5 % голосів виборців на свою підтримку, участі у розподілі депутатських мандатів не беруть.

У разі подолання виборчого бар’єру партією або блоком, народними депутатами, незалежно від кількості отриманих на підтримку голосів в округах, стають представники першої "п’ятірки" "партійного списку", а решта відведених партії (блоку) мандатів розподіляється між кандидатами пропорційно до кількості отриманих ними голосів в округах.

Зміст проекту ідентичний проекту Закону "Про вибори народних депутатів України", зареєстрованому під №3425-1 (вносився у травні 2003 року Гавришем, Іоффе, Дашутіним та Звягільським; був відхилений у жовтні 2003 року).

"Як повідомлялось раніше, 29 січня 2004 року в парламенті під № 4285-4 було зареєстровано проект Закону "Про вибори народних депутатів України", внесений народними депутатами Миколою Рудьковським (фракція СПУ), Юрієм Ключковським ("Наша Україна"), Віталієм Олуйко (фракція НДП), Георгієм Пономаренко (фракція комуністів).

Після кількаразового безрезультатного голосування 16 та 23 жовтня 2003 року за прийняття в першому читанні проектів №3425, №3425-1 та №3425-3 у парламенті було зареєстровано чотири законопроекти, якими передбачалась зміна існуючої системи виборів до парламенту. Їх ініціатори пропонували запровадження:

- мажоритарної виборчої системи №4285, внесений членами групи "Народний вибір" Гошовським, Солошенком, Сміяненком; №4285-1, внесений І.Кальніченком ("Регіони України") та позафракційним депутатом Г.Калетніком);

- пропорційної системи з голосуванням за регіональні партійні списки у 27 виборчих округах №4285-2, внесений членами фракції "Регіони України" Ларіним, Богатирьовою, Майстришиним та іншими);

- перехід до пропорційних виборів у загальнодержавному окрузі зі зниженим до 1% виборчим бар’єром №4285-3, внесений Губським ("Народовладдя"), постійним представником президента в парламенті, членом "Народовладдя" Задорожнім, Шаровим (фракція ПППУ та Трудової України), Шуфричем (СДПУ(О) та іншими.

Інформація Лабораторії законодавчих ініціатив


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування