Збір на купівлю комплексу важкого дрону для 48 ОШБ

Кучма сказав дипломатам, що лише один раз втрутився в політреформу

П'ятниця, 6 лютого 2004, 16:21
Президент Леонід Кучма заявляє, що політреформа не має ніякого відношення до майбутніх виборів президента.

"Це вкрай назріле питання не має нічого спільного з майбутніми виборами. І попереднє ухвалення Верховною Радою відповідного законопроекту стало важливою, але далеко не першою цеглиною у будівлі конституційної реформи", - сказав Кучма на зустрічі з представниками дипломатичного корпусу в п'ятницю.

"Про необхідність змін до Основного Закону я з усією відповідальністю заявив одразу після президентських виборів 1999-го року", - заявив Кучма.

"Саме з цією метою у 2000 році був ініційований всенародний референдум, головним результатом якого мало стати створення коаліційного уряду і право президента щодо розпуску парламенту", - додав він.

Кучма нагадав, що під гаслами політичної реформи йшли на парламентські вибори два роки тому "практично всі найбільші партії та блоки".

"Врешті, нинішній етап реформи, як відомо, був розпочатий не минулого грудня, а в серпні 2002 року, – більш як за два роки до президентських виборів", - сказав він.

Кучма навів дипломатам приклад нинішнього уряду, який він назвав коаліційним.

"Навіть зміни в Уряді відбуваються виключно на коаліційній основі. Але це – результат тимчасових і сьогочасних домовленостей, які залежать тільки від політичної волі парламентаріїв. Відповідальність парламенту за формування уряду має бути чітко закріплена конституційним шляхом", - додав він.

"Хочу наголосити: конституційна реформа в Україні об'єктивно не має альтернативи. Її обов'язково буде доведено до логічного завершення", - заявив Кучма.

"Ця реформа враховує досвід сучасної демократії, що підтвердили й висновки Венеціанської комісії. Як відомо, вона загалом схвалила нововведення до Конституції, водночас висловивши кілька зауважень. Ці зауваження, які не мають стратегічного значення, частково враховані в кінцевому варіанті, що його Верховна Рада проголосувала 3 лютого", - додав Кучма.

"Яким чином буде завершено реформу – справа виключно парламенту", - також сказав Кучма. При цьому він підкреслив, що після відкликання з Конституційного суду власного законопроекту він "утримувався від участі в процесі жодним чином не втручався у процес обговорення реформи Верховною Радою".

"Моя участь обмежилась нарадою напередодні початку сесії", - сказав він.



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування