КУЧМУ ПРОСЯТЬ ПРИПИНИТИ АТАКИ НА ЖУРНАЛІСТІВ і не виправдовуватися "комуністичним стилем"

Середа, 10 березня 2004, 18:01
Міжнародний інститут преси занепокоєний тривалими утисками незалежних засобів масової інформації напередодні президентських виборів в Україні. З такою заявою організація, що об'єднує редакторів і журналістів зі 120 країн, звернулася до президента України Леоніда Кучми.

Як пояснила "Німецькій хвилі" радник Інституту з питань свободи преси в Європі та країнах колишнього СРСР Діана Орлова: "Ми бачимо ситуацію, що погіршується перед виборами. Було кілька атак на журналістів".

"Було здійснено напад на редактора інтернет-видання "Україна кримінальна" Олега Єльцова, в якого стріляли в Києві. В січні було закрито газету "Сільські вісті". Ми маємо підстави вважати, що це було мотивовано політично", – зазначила вона.

"Сергій Шолох, який був директором радіо "Континент", виїхав з України. Загинув Георгій Чечик, директор одного з приватних полтавських телеканалів. Він загинув в автомобільній катастрофі, але його колеги кажуть, що це не була звичайна аварія", – заявила радник Інституту з питань свободи преси в Європі та країнах колишнього СРСР Діана Орлова.

Закриття незалежних ЗМІ засудили і в Європарламенті. Голова комітету Європарламенту у зв'язках з Україною Ян-Марінус Вірсма засудив закриття київської радіостанції "Континент". Він назвав "комуністичним стилем" те, що власті намагаються пояснити заборону ефіру законними причинами.

Європарламентарій Вірсма вважає, що ситуацію із свободою слова в Україні та Росії можна порівняти – адже в обох країнах зникають незалежні мас-медіа.

Щодо закриття радіо "Континент" голова комітету Європарламенту у зв'язках з Україною заявив: "Звичайно, ми вважаємо це тривожним. У нас склалося враження, що робляться спроби примусити замовкнути засоби масової інформації. Особливо важко працювати мас-медіа, які намагаються бути незалежними, які представляють опозицію".

"Це може розглядатися як спроба забезпечити те, щоб влада мала якомога більший доступ до мас-медіа, а інші цього доступу не мали", – заявив Ян-Марінус Вірсма.

Він сказав, що власті завжди пояснюють закриття засобів масової інформації несплатою податків чи корумпованістю. Депутат Європарламенту зазначив, що такі спроби виглядають підозрілими і являють собою старий метод зробити закриття мас-медіа законним.

За його словами, насправді такі дії влади є намаганнями припинити критику і ускладнити життя незалежних ЗМІ. Вірсма вказав на те, що цього ніколи не трапляється з газетами чи радіостанціями, які підтримують владу. Особисто він не знає жодного такого прикладу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News