ТЕПЕР УЖЕ НАТО ПРОСИТЬ УКРАЇНУ ПРИПИНИТИ ВІЙНУ З ДЕМОКРАТІЄЮ

Четвер, 18 березня 2004, 19:45
Країни НАТО закликають українські власті забезпечити свободу ЗМІ на виборах президента у жовтні нинішнього року, а також гарантувати вільну й справедливу виборчу кампанію.

Про це, зокрема, йдеться у повідомленні альянсу за результатами засідання Україна-НАТО на рівні послів, яке відбулося у Брюсселі.

Речник НАТО Роберт Пшел в інтерв’ю Бі-Бі-Сі сказав, що у представників Північно-Атлантичного альянсу залишаються питання й занепокоєння щодо дотримання демократичних стандартів в Україні.

Це вже не перші застереження з боку європейської й міжнародної спільноти щодо необхідності для України дотримуватися демократичних стандартів і цінностей. Раніше своє занепокоєння висловили Держдепартамент США, Рада Європи, Європарламент, чільні представники ЄС, зазначає Бі-Бі-Сі.

Нині посли країн-членів НАТО підтвердили важливість виконання для Києва Плану дій "Україна-НАТО", особливо в контексті дотримання свободи і незалежності преси, вільної і чесної виборчої кампанії, необмеженого доступу до ЗМІ всіх кандидатів.

Представники альянсу, запевнивши Україну у підтримці її євроатлантичних устремлінь, разом з тим попередили, що для їхнього досягнення необхідна серйозна політична воля, додає Бі-Бі-Сі.

В інтерв’ю Бі-Бі-Сі речник НАТО Роберт Пшел сказав, що у представників НАТО є чимало запитань до України, зокрема у контексті забезпечення свободи ЗМІ.

"Становище журналістів є доволі складним, – сказав він. – Міжнародні організації із захисту прав журналістів оприлюднювали різноманітні звіти. Йшлося про складнощі, які мають журналісти зі свободою висвітлення подій і іноді навіть з особистою безпекою".

"Все це викликає серйозні запитання загалом щодо проблеми демократичних стандартів. Це питання включено до Плану Дій, до якого пристала Україна. Нічого нового в цьому немає", – сказав Пшел.

"Ми всі знайомі із запевненнями українського уряду, що він хотів б поліпшити ці стандарти, але занепокоєння на цьому етапі лишається", – додав він.

2 квітня в Брюсселі відбудеться урочиста церемонія офіційного прийняття до НАТО семи нових кандидатів, а саме – трьох країн Балтії, Словенії, Словаччини, Болгарії і Румунії.

Пшел також пояснив, чому генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер не надіслав офіційне запрошення на урочистості українському міністру, Київ представлятиме на брюссельській зустрічі керівник місії України при НАТО, посол Володимир Хандогій.

Пшел не вбачає в цьому нічого незвичайного: "Всі посли країн-кандидатів та країн-партнерів будуть там, але, власне, ця подія в першу чергу присвячена вступу семи країн".

"Як і в 1999 році було запрошено прем’єр-міністрів трьох країн, так буде й цього року. Тому дискримінації немає жодної, це питання протоколу", – сказав Пшел.

"Щодо російського міністра, то ми досі не маємо підтвердження від російської сторони. Але ще раз повторюю, стовідсотково, всі посли запрошені на церемонію, в тому числі і український", – додав він, коментуючи те, що НАТО запросило російського міністра Лаврова, який призначений лише минулого тижня.

На запитання Бі-Бі-Сі, що може очікувати Україна від стамбульського самміту, Пшел був небагатослівний: "Ще рано говорити про наповнення. Рівень зустрічі ще не визначено".

Київ до останнього часу намагався досягти того, щоб уже на стамбульському самміті НАТО подало Україні сигнал про переведення взаємин на вищий рівень і перехід до Плану дій щодо набуття членства.

Проте представники НАТО, посилаючись на недемократичні тенденції, які розвиваються в Україні, негативно поставились до такої можливості.

Ще раніше Роберт Пшел в інтерв’ю Бі-Бі-Сі підтвердив свою думку про недоцільність змінювати формат відносин "Україна-НАТО". Сказавши, що НАТО готове допомагати Україні реалізувати План дій на нинішній рік, пан Пшел наголосив, що самій Україні час виконувати власні зобов’язання.

Як відомо, у червні в Стамбулі має відбутися черговий самміт НАТО, в рамках якого, за традицією, пройдуть і засідання Ради євроатлантичного партнерства, членом якої є і Україна, а також Комісії "Україна-НАТО". Проте ще й досі невідомо, ким буде представлений Київ.


Читайте також:

ДЕРЖДЕП США ЗАЯВЛЯЄ ПРО НАПАД НА ДЕМОКРАТІЮ В УКРАЇНІ

Северінсен вимагає від керівництва ПАРЄ натиснути на Кучму і його підлеглих

ЄС СТУРБОВАНИЙ СТАНОМ ЗІ СВОБОДОЮ СЛОВА В УКРАЇНІ ТА ПЕРЕВІРКАМИ ДПАУ

Резолюція Європарламенту: "Ми закликаємо владу України..."

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...