Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Скорочується розрив між Ющенком і Януковичем - єдиними кандидатами

Вівторок, 23 березня 2004, 14:02
У разі висування єдиного кандидата від опозиційних сил третина українських громадян готова проголосувати за лідера блоку "Наша Україна" Віктора Ющенка, а при висуванні єдиного кандидата від парламентської більшості за лідера "Нашої України" готова проголосувати чверть населення.

Такими є результати результатам дослідження Українського інституту соціальних досліджень і Центра "Соціальний моніторинг" 6-12 березня поточного року, які оприлюднила у вівторок на прес-конференції в Києві директор центра "Соціальний моніторинг" Ольга Балакірєва, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За результатами дослідження, у разі висування Ющенка єдиним кандидатом від опозиційних сил (блок "Наша Україна", БЮТ, Соцпартія) на майбутніх президентських виборах за нього готові проголосувати 30,4% українських громадян. При цьому проголосували б проти всіх 10% опитаних.

У випадку висування Ющенка єдиним кандидатом від опозиції за лідера Партії регіонів, прем'єр-міністра Віктора Януковича проголосували б 13,8% учасників опитування, за лідера Компартії Петра Симоненка – 11,9%, за лідера "Трудової України", главу Нацбанку Сергія Тігіпка – 3%.

Лідера СДПУ(о), голову адміністрації президента Віктора Медведчука готові підтримати 2,5% учасників опитування, лідера партії Промисловців і підприємців Анатолія Кінаха – 2,1%, міністра транспорту Георгія Кирпу – 1,8%.

У випадку висування Януковича на президентських виборах як єдиного кандидата від парламентської більшості і сил, що займають провладну позицію, за нього проголосували б 17,7% опитаних.

За Ющенка проголосували б 24,5% учасників опитування, за Симоненка – 10,2%, за лідера Соцпартії Олександра Мороза – 6,9%, за лідера Блоку Юлії Тимошенко – 6,4%, за лідера Прогресивної Соціалістичної партії Наталю Вітренко – 2,9%. Проголосували б проти всіх 11%.

Як заявив глава правління УІСД Олександр Яременко, "трійкою найдужчих гравців в електоральному полі" залишаються Ющенко, Янукович і Симоненко.

Так, якби президентські вибори відбулися наступного тижня, за Ющенка готові були б проголосувати 24% учасників опитування, за Януковича – 14,5%, за Симоненка – 11%. При цьому, якби на третій президентський термін балотувався нинішній президент України Леонід Кучма, за нього готові були б проголосувати тільки 3% українських громадян.

Опитування проводилося 6-12 березня поточного року. У ході дослідження було опитано більш 2 тис. респондентів старше 18 років з усіх областей України, Криму, Києва і Севастополя.

Яременко також повідомив, що на майбутніх президентських виборах УІСД разом з Українським центром політичного менеджменту мають намір проводити exit-poll, тобто опитування громадян, що проголосували, при виході з виборчих дільниць.

"Ми вважаємо цю акцію украй важливою як з точки зору суспільного контролю, так і з точки зору порівняння результатів різних соціологічних досліджень", – сказав він.

За словами соціолога, зараз ці дві організації збирають кошти на проведення exit-poll, маючи намір провести дослідження винятково за засоби "третього сектора громадянського суспільства України", без засобів міжнародних організацій і органів влади.

***

Майже половина українських громадян оцінюють роботу нинішнього Кабінету міністрів на чолі з прем'єр-міністром Віктором Януковичем скоріше позитивно, ніж негативно.

Так, відповідно до результатів опитування, 14% респондентів позитивно оцінюють діяльність нинішнього уряду на чолі з Януковичем, 32% – скоріше позитивно, ніж негативно. При цьому абсолютно незадоволені роботою уряду 16% учасників опитування, оцінюють її скоріше негативно, ніж позитивно – 22%.

За словами Балакірєвої, найвище діяльність Кабінету міністрів оцінюють керівники різних рівнів (61%) і студенти (50%).

У порівнянні з діяльністю попереднього Кабінету міністрів на чолі з Анатолієм Кінахом (травень 2001 – листопад 2002) більш позитивною діяльність уряду Януковича вважає 30% респондентів, вище оцінюють діяльність уряду Кінаха – 11%. На думку 13% респондентів, обидва уряди заслуговують на позитивну оцінку, на думку 29% – на негативну.

У той же час порівняно з діяльністю Кабінету міністрів на чолі з прем'єр-міністром Ющенком (грудень 1999 – травень 2001) більш позитивною діяльність уряду Януковича вважає 27%, вище оцінює діяльність уряду Ющенка – 31%. Позитивно оцінюють дії обох урядів 10% громадян, негативно – 18%.

У ході дослідження було опитано більш 2 тис. респондентів у віці старше 18 років у всіх областях України, Криму, Києві і Севастополі.

Читайте також:

СДПУ(о) як камінь на шиї вітчизняного лівого руху


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування