Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мажоритарники створять свою фракцію в парламенті

Четвер, 25 березня 2004, 14:23
Обрані в парламент України в одномандатних (мажоритарних) округах народні депутати мають намір створити у Верховній Раді свою фракцію.

Як заявив у четвер депутат Володимир Нечипорук (фракція "Народовладдя"), якщо в парламенті буде створена така фракція, до неї можуть увійти близько 50 депутатів-мажоритарників, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Це будуть мажоритарники, "які захищають інтереси народу", сказав він. Нечипорук повідомив, що у фракції будуть 3-5 співголів. "Єдиного керівництва більшовицького в нас не буде", - сказав він.

За словами депутата, ця фракція не буде зараховувати себе ні до більшості, ні до опозиції, а буде незалежною.

Нечипорук обраний в одномандатному окрузі 194 у Хмельницькій області.

Депутати-мажоритарники виступають проти прийняття закону про вибори народних депутатів за пропорційною системою, який зараз розглядається в парламенті. Відповідно до закону, депутатів до Верховної Ради будуть вибирати тільки за виборчими списками партій або блоків.

Чинний парламент обирався навесні 2002 року за змішаною, пропорційно-мажоритарною системою. З 450 депутатів половина обиралися по партійних списках у багатомандатному загальнодержавному окрузі (пропорційна), 225 – в одномандатних мажоритарних округах.

Частина мажоритарників йшла на вибори за підтримки політичних партій і блоків, деякі балотувалися шляхом самовисування. Частина мажоритарників не асоціювала себе з жодною політичною силою.

Після початку роботи Верховної Ради цього скликання більшість мажоритарників приєдналися до різних фракцій і груп, які сформували партії і блоки, що перебороли 4%-ный бар'єр.

Наразі у парламенті України залишається 25 позафракційних депутатів (включно з трьома керівниками парламенту, що не можуть бути членами будь-якої фракції). 19 з них обрані в одномандатних округах.

Зараз у Верховній Раді 12 фракцій і груп. Чинних депутатів – 449. Шість з них поєднують депутатський мандат з роботою в органах влади.

На сьогодні поєднують мандат народного депутата з держслужбою Анатолій Толстоухов (міністр Кабінету міністрів), Андрій Клюєв (віце-прем'єр), Віктор Слаута (міністр аграрної політики), Микола Злочевський (глава Держкомітету з природних ресурсів), а також Василь Онопенко і Володимир Мойсик, які є суддями Верховного суду.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування