Збір на купівлю комплексу важкого дрону для 48 ОШБ

ОБСЄ не виконає прохання Ющенка

Понеділок, 6 вересня 2004, 16:36
Організація з безпеки і співробітництва в Європі не збільшить на прохання української опозиції чисельність своїх спостерігачів на виборах президента.

У понеділок Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ почало місію спостереження. Про її відкриття на прес-конференції повідомив голова місії Герт Аренс.

До складу місії ОБСЄ увійшли 12 міжнародних експертів, які постійно перебувають у Києві. До них наступного тижня приєднаються 45 довгострокових спостерігачів, що перебуватимуть у регіонах.

Напередодні виборів ОБСЄ направить в Україну ще 600 короткострокових спостерігачів, які в день виборів розосередяться по всій країні.

Таким чином, за ходом виборів в Україні спостерігатимуть 657 спостерігачів ОБСЄ, і їх місія буде однією з найбільших, що коли-небудь надсилалися ОБСЄ.

"Ми надсилаємо таку кількість спостерігачів, яка відповідає нормам ОБСЄ. Тобто це наша гранична норма", - сказав Аренс. Разом з тим, на його думку, "це не кількість спостерігачів, яка є незвичайною".

Як відомо, раніше представники Віктора Ющенка просили збільшити число спостерігачів принаймні до 2 тисяч осіб.

"В Україні 35 тисяч виборчих дільниць, і іноземні спостерігачі не можуть бути присутніми на всіх", - наголосив Аренс.

У зв'язку з цим керівник місії спостереження назвав дуже важливою присутність власне українських позапартійних спостерігачів.

Місія аналізуватиме виборчу кампанію та її висвітлення у ЗМІ, нове законодавство про вибори, роботу урядових установ, відповідальних за проведення виборів тощо.

Короткострокові спостерігачі зосередять увагу на спостереженні за голосуванням, підрахунком бюлетенів, оголошенням результатів.

Місія спостереження за виборами ОБСЄ планує опублікувати звіт про попередні результати та підсумки вже наступного дня після завершення виборів. Повний заключний звіт буде опубліковано приблизно через 6 тижнів після завершення виборів.

На прес-конференції був присутнім також кандидат у президенти України, голова ОУН в Україні Роман Козак.

Назвавшись спочатку головним редактором газети "Вісник ОУН", він поскаржився, що в Івано-Фраківську "комуняка ще за радянських часів" Шкутяк, який тепер представляє Ющенка, "зриває агітки кандидата у президенти Козака", на місце яких вішаються агітматеріали російською мовою.

Аренс порадив Козаку передати матеріали його скарги місії спостерігачів, з тим щоб їх було включено до наступного звіту.

"Українська правда"

Читайте також:

Штабу Ющенка мало 650 спостерігачів ОБСЄ. Вони хочуть 2000

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування