У Москві попереджають: на виборах в Україні може статися "вибух"

П'ятниця, 15 жовтня 2004, 13:44
Від кандидатів Віктора Януковича й Віктора Ющенка в найближчі два тижні до виборів варто очікувати дій, які можуть змістити баланс убік одного з них.

Таку думку висловив у п'ятницю на прес-конференції в "Інтерфаксі" генеральний директор Всеросійського центру вивчення громадської думки Валерій Федоров.

"Відповідно до опитувань, електорат, який ще не визначився, в Україні становить сьогодні 12-15% від зареєстрованих виборців. Якщо жоден з лідерів кампанії в найближчі два тижні не виступить із новими заявами або ініціативами, які різко змістять баланс у ту або іншу сторону, то перемога Януковича в першому турі безсумнівна", - сказав Федоров.

"Питання полягає лише в тому, з якою різницею він переможе - в 2-3% або 5-7"%, - додав він.

При цьому він нагадав, що Янукович уже представив три ініціативи, які "були досить позитивно сприйняті його електоратом, а також знайшли позитивний відгук у потенційних виборців Петра Симоненка, Олександра Мороза й навіть у прихильників Ющенка".

Як пояснив соціолог, мова йде про заяви Януковича щодо наміру відмовитися від ідеї вступу до НАТО, надати російській мові в Україні статус другої офіційної й укласти договір з Росією про подвійне громадянство.

У той же час, за словами Федорова, "побоювання, що ці заяви робляться, щоб завоювати перемогу на виборах, стали одним з головних факторів, які заважають виборцям віддати свої голоси за Януковича".

Він також звернув увагу, що за даними соцопитувань, 27% респондентів вважають, що порушення в ході виборів істотно вплинуть на їхній результат.

"Ці 27% можуть скласти основу руху, що візьме під сумнів результати виборів і вимагатиме їхнього перегляду", - сказав Федоров.

У свою чергу, президент Фонду ефективної політики Гліб Павловський, який брав участь у прес-конференції, упевнений в тому, що повторення сербського й грузинського сценаріїв в Україні неможливе.

"Наскільки я знаю, технології, набір інструментів, які застосовувалися для "революції троянд" у Сербії й Грузії, були перенесені в Україну. Але там вони не можуть привести до тих же результатів", - сказав Павловський.

"Революція на Україні неможлива, але можливі спроби зірвати вибори. Тут уже питання до політичної влади України, наскільки вона зможе відгородити виборців від тиску", - додав він.

Зі своєї сторони Федоров пояснив, що прихильники "революції троянд" "ігнорують той факт, що в Україні існує досить сильна й активна влада, якої не було в Грузії й Сербії, і до неї немає тієї міжнародної недовіри, яка була до влади в Белграді й Тбілісі".

У той же час Федоров визнав, що "вибуховий матеріал в Україні є, і він зосереджений не тільки на заході країни, але й у Києві".

"Якщо до цього вибухового матеріалу піднести бікфордів шнур у вигляді тиску з боку Заходу, то вибух може відбутися. Першим кроком буде невизнання підсумків виборів, питання, що станеться після цього", - вважає соціолог.

Відповідаючи на запитання, як можуть вплинути на хід виборчої кампанії хвороба Ющенка й інцидент із нападом на Януковича, Павловський заявив, що не вважає "хворобу Ющенка спектаклем, він дійсно хворий, а його штаб грає на цьому, реально загрожуючи здоров'ю політика".

На думку Павловського, "педалювання стану здоров'я кандидата навряд чи додасть йому голосів".

Із цією думкою погодився Федоров, який відзначив, що "штаб Ющенка створює своєму кандидату образ, якого ображають й кривдять, що в даній ситуації позитивного ефекту не дасть".

Соціолог уважає, що створюючи образ не зовсім здорової людини, організатори виборчої кампанії Ющенка об'єктивно зменшують симпатії до нього серед виборців.

Що стосується інциденту з Януковичем, під час якого в нього кинули тупі предмети або яйце, за словами Федорова, "цей випадок, як показують опитування соціологів, поки не вплинув на рейтинг даного кандидата, який зростає протягом останніх півтора місяця".

Ще одним важливим фактором, який може вплинути на результати президентських виборів, є волевиявлення української діаспори, що досягає в різних країнах світу, у тому числі в Росії, кількох мільйонів осіб.

"На жаль, у нас в країні підготовка умов для голосування українських громадян ведеться погано, передбачається створити всього 4 дільниці для голосування", - відзначив Федоров.

За його даними, настрої серед українців, що проживають за межами своєї країни, також поділилися майже порівну, і питання полягає в тому, скільки з них зможе взяти участь у голосуванні.

На думку Федорова, істотний вплив на результат боротьби за посаду президента України матиме рівень явки виборців на вибори.

"Чим менше громадян візьме участь у голосуванні, тим більше ймовірність перемоги Ющенка, і навпаки", - припустив Федоров.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування