Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Влада влаштувала бєспрєдєл на дільницях ще до виборів

П'ятниця, 29 жовтня 2004, 14:27
Комітет виборців України відзначає, що готовність виборчих дільниць до дня виборів 31 жовтня залишається низкою, а списки виборців не готові до голосування.

Про це говориться у звіті Комітету виборців України (КВУ) за підсумками моніторингу виборчої кампанії, проведеного 16-27 жовтня 2004 року. Звіт був представлений на прес-конференції в п'ятницю в Києві.

У розданих журналістам документах відзначається, що моніторинг проводився аналітичною групою КВУ в Києві й 225 довгостроковими спостерігачами, які працювали у всіх виборчих округах України.

На початку жовтня стартував проект середньострокового спостереження за підготовкою до проведення виборів. Тисяча спостерігачів КВУ перевіряли готовність приміщень для голосування, а також наявність неточностей у списках виборців.

За звітний період спостерігачі КВУ відвідали 225 територіальних виборчих комісій і більше тисячі дільничних виборчих комісій.

За підсумками моніторингу КВУ констатує, що "готовність виборчих дільниць до дня виборів залишається низькою".

Значна частина дільниць до цього часу не одержали скриньки для голосування, 25% комісій не забезпечені відповідною кількістю кабінок для голосування й близько 10% комісій будуть організовувати голосування в приміщеннях, які абсолютно не відповідають вимогам законодавства.

Крім того, відзначається у звіті, 2% виборчих дільниць за станом на 27 жовтня були закриті, або їх неможливо було знайти.

Під час спостереження за роботою дільничних виборчих комісій з'ясувалося, що 2% виборчих дільниць не працюють за розповсюдженою в ЗМІ офіційною адресою.

Спостерігачі КВУ зафіксували "безпрецедентно високу кількість неточностей у списках виборців". Відповідно до звіту, на окремих дільницях ці неточності досягають 35% від загальної кількості.

Ці неточності в списках виборців були допущені на етапі формування списків в органах місцевої влади, які одержали від Жеків інформацію значно вищої якості.

"Багато недоліків є результатом злого наміру, оскільки їх неможливо пояснити технічними причинами", - відзначається у звіті КВУ.

Крім проблеми з фактичною наявністю в списках виборців так званих "мертвих душ" (близько 5% від загальної кількості), а також відсутністю в списках частини виборців (мінімум 2%), говориться у звіті.

З'ясувалося, що велика кількість виборців включені в списки із дрібними помилками в прізвищах, іменах та по батькові виборців, адресах проживання або року народження.

КВУ відзначає, що з погляду закону про вибори внесення в список виборців прізвища виборця з помилкою в одній букві розглядається як включення в список іншої особи.

Ця проблема, підкреслює КВУ, вирішується включенням виборця в список під правильно прізвищем, якщо такий виборець перевірив себе в списку, при цьому неправильно введені прізвища в списку залишаються.

Спостерігачі КВУ констатують, що в цілому якість списків виборців в 2004 році на порядок нижче, ніж на виборах 2002 року. "Є підстави стверджувати, що в багатьох випадках погана якість списків виборців є результатом навмисної дії відповідних посадових осіб органів місцевої влади", - говориться у звіті.

Крім того, у звіті відзначається, що КВУ фіксував процеси, метою яких був вплив на волевиявлення громадян у день голосування.

Зокрема, це збір паспортів у сільських виборців, адміністративний примус студентів голосувати по місцю проживання в гуртожитках, формування груп виборців з відкріпними талонами, яких організовано будуть перевозити з регіону в регіон.

КВУ констатує "усе зростаюче" втручання силових органів у виборчий процес, а також їх бездіяльність під час відвертих порушень законодавства.

Особливу стурбованість Комітету викликає формування в день голосування цивільних груп охорони правопорядку, які не входять до складу органів МВС.

За підсумками моніторингу КВУ рекомендує залучити до кримінальної відповідальності посадових осіб, винних у фальсифікації списків виборців.

Правоохоронним органам рекомендується відмовитися "від незаконного втручання у виборчий процес, не виконувати накази, що суперечать українському законодавству й Конституції".

Крім того, КВУ рекомендує громадянам, які будуть вести спостереження в інших регіонах, виявити максимальну толерантність до місцевого населення, членам виборчих комісій, не вдаватися до дій, які б могли спровокувати правопорушення.

Інтерфакс-Україна

Повністю звіт читайте тут


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування