Член ЦВК визнав "системні порушення" і тиск за Януковича. Його адвокат тягне справу

Середа, 1 грудня 2004, 15:54
Член Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що під час другого туру виборів відбувалися системні порушеня виборчого законодавства.

Про це він заявив, даючи у середу свідчення у Верховному суді.

"Я вважаю, що порушення мали системний характер", - заявив Магера.

Він повідомив, що в багатьох округах місцеві органи виконавчої влади турбувалися не про те, щоб забезпечити чесні вибори, а про те, як забезпечити достатню кількість голосів для одного з кандидатів.

Магера зазначив, що засідання ЦВК 24 листопада також пройшло з порушеннями.
Зокрема, він повідомив, що був присутній на засіданні, тоді як пізніше було зазначено, що його там не було.

Він також заявив, що на нараді ЦВК перед засіданням він підтримав заяву члена ЦВК Олександра Чупахіна про те, що ЦВК не може оголосити остаточні результати виборів.

Зокрема, на думку Магери, ЦВК не могла оголосити результати виборів тому, що не минув 7-денний строк прийняття скарг, а також через рішення Апеляційних судів щодо результатів виборів на деяких дільницях і через скарги, які на момент засідання були подані в ЦВК і не були розглянуті.

Магера також зазначив, що під час засідання сторони двох кандидатів були поставлені в нерівні умови: представники Януковича мали можливість сидіти, тоді як представники Ющенка були змушені стояти біля дверей.

Магера повідомив, що членам ЦВК на засіданні не було видано проект протоколу з остаточними результатами голосування.

"Для мене це зводилося далі до фарсу, і я просто вийшов", - заявив Магера, повідомляють "Українські новини".

Вранці судді Судової палати з цивільних справ ВСУ, заслухавши та розглянувши думки представників обох сторін, не знайшли законних підстав для задоволення клопотань, заявлених обома сторонами, і відхилили їх.

Адвокат Олена Лукаш, що представляє інтереси Януковича у Верховному суді, подала клопотання про припинення розгляду пункту скарги, у якій мова йде про неможливість реального встановлення волевиявлення виборців у другому турі виборів.

Вона підкреслила, що цей пункт скарги передбачає встановлення конкретних фактів порушень.

Один із суддів Верховного суду поставив пряме запитання Лукаш, чи не виконує вона доручення свого довірителя по затягуванню слухання справи. Адвокат відмовилася відповідати на це питання.

Разом з тим, вона повідомила, що в неї є низка клопотань, які вона буде заявляти під час подальшого слухання справи.

Голова палати по цивільних справах Верховного суду Анатолій Ярема попросив, щоб Лукаш заявила відразу всі клопотання, щоб суд зміг розглянути їх всі разом і не виходити в дорадчу кімнату для розгляду їх окремо. Лукаш відмовилась виконати це прохання.

Верховний суд після короткої наради знову відхилив заявлене клопотання.

Тим часом, народний депутат Юрій Кармазін, що у Верховному суді представляє інтереси Ющенка, в інтерв'ю журналістам висловив думку, що сторона Януковича "навмисно затягує" слухання справи, повідомляє "Інтерфакс-Україна"


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування