Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко каже, що Ющенко подарував життя "гітлеру" Кучмі

П'ятниця, 10 грудня 2004, 23:00
Юлія Тимошенко заявляє, що влада намагатиметься зірвати вибори 26 грудня і відтягнути перебування Кучми на посаді президента до 1 вересня, щоб в цей момент вступили в дію зміни до Конституції.

"Є ризик, що Кучма, Медведчук і компанія будь-яким чином тягнути до 1 вересня, визнати вибори 26 грудня нерезультативними. В адміністрації президента створено групу людей, які намагатимуться цей проект виконати", - сказала Тимошенко.

Однак Тимошенко попередила, що ці спроби наштовхнуться на спротив:

"Якщо фальсифікація буде така ж очевидна, як і в другому турі, якщо вона вийде за межі здорового глузду і влада протягне Януковича – ми звертатимемося до українського народу. І реакція його буде ще більш гаряча – точніше, жовтор-гаряча – ніж до цього".

За словами Тимошенко, про те, що влада іде по сценарію пролонгації свої повноважень до 1 вересня 2005, свідчить поява Кучми в парламенті: "Кучма трусцою за 10 хвилин прибіг до Верховної Ради, щоб підписати зміни до Конституції".

Сценарієм пролонгації влади Кучми Тимошенко назвала те, що Конституційний суд прийняв до розгляду подання щодо визнання неконституційним рішення Верховного суду.

Тимошенко розкритикувала ухвалення політреформи у час, коли перемога Ющенка була майже гарантована. “До цього у Кучми була мета зберегти лише яхти і дачі. Але конституційна реформа дала йому друге дихання, він знову думає про владу”.

За словами Тимошенко, нинішня ситуація нагадує квітень 1945 року. "Гітлер програв війну, вони вже готують шприци з цианідом, заряджають пістолети для самогубства – і тут приходять Сталін і Черчіль, і говорять Гітлеру: залишайся керівником країни, лише одне – тільки підправте своє нацистське законодавство".

Тимошенко також вважає знаковим, що Кучма дав орден Герой України Володимиру Литвину. "Коли у Кучми найвище задоволення, він дає цей орден. Може, це теж було в пакеті...", - іронічно сказала Тимошенко.

"Думаю, далі ми побачимо ще багато речей, які входили в пакет. Я не виключаю, що призначення Піскуна генпрокурором теж входило в пакет – з дуже нестандартної сторони", - додала Тимошенко.

Вона сказала, що Піскун не може бути генпрокурором при президенті Ющенку. "Думаю, він піде разом з Кучмою – інакше бути не може. А Ющенко приведе нову команду в силові структури".

"Якщо там залишаться старі кадри – то заради чого ми взагалі так полюбили помаранчевий колір", - додала вона. "Конче потрібно побачити нові обличчя, а піскуни залишаться в минулому".

Тимошенко сказала, що відразу після виборів 26 грудня спробує відмінити політреформу через Конституційний суд.

На питання, чи дійсно вона вмовила Ющенка не голосувати за пакет – а сам Ющенко сказав, що він голосував – Тимошенко відповіла: "Я знаю, що найбільш надійна система – це система "Рада". Вона не лукавить, і там показано, що голосу Ющенка за політреформу немає".

Тимошенко сказала, що відстоює проведення іншої політреформи – щоб контролером дій влади була опозиція і щоб за квотою опозиції призначали керівника Рахункової палати та генпрокурора. "І це правильно не залежно від того, хто буде опозицією – Тимошенко, Симоненко, Суркіс чи Медведчук".

Тимошенко критикує ухвалену Верховною Радою модель змін до Конституції, як таку що "не має жодних систем контролю та відповідальності і взагалі є непрофесійною", також в суботньому інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

"Парламентські фракції, що формують уряд, водночас виступають і його контролерами — це нелогічно. Фракції та їхні міністри стануть єдиним механізмом, який неодмінно породить безмежну корупцію та нечистоплотний лобізм. Парламентські фракції захищатимуть своїх людей в уряді, прикриватимуть їх", - переконана Тимошенко.

Лідерка БЮТ, за її словами, має підозру, що "наша новостворена "парламентарна" модель в кулуарах Верховної Ради влаштовуватиме фінансові аукціони: який із парламентських кланів за свого прем’єр-міністра більше заплатить".

"З усього виходить, що керівником виконавчої гілки влади буде не загальнонаціональний лідер, а людина, яка на цей конкретний момент найзручніша для великого капіталу", - вказує вона.

За її словами, залишається ризик, що "ці клани силою великих капіталів створять собі більшість у парламенті, з допомогою якої спробують реанімувати свій вплив, розтрачений в період помаранчевої революції".

Тимошенко розцінила ухвалення конституційної реформи "актом справжньої реінкарнації" для Леоніда Кучми та його оточення, і сказала, що Петро Порошенко та Віктор Пинзеник виступили "рушійною силою цієї реформи", і переконували Ющенка проголосувати за неї.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...