Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЯНУКОВИЧ ЗАТЯГУЄ ІНАВГУРАЦІЮ ЮЩЕНКА. Він хоче нових виборів

Вівторок, 11 січня 2005, 23:00
Штаб Януковича відклав оскарження у Верховному Суді рішення ЦВК про визнання Ющенка переможцем на виборах президента.

Про це на прес-конференції повідомили його представники в суді.

Зокрема, нардеп Вернидубов пояснив це необхідністю підготувати матеріали, сказавши, що "це кілька десятків аркушів самої скарги, плюс кілька сотень томів (доказів)". "Справа не в тому, що це якась тактика вичікування, це документ, який готується денно й нощно", - додав він.

"Сім днів нам надано законом, і це є надто серйозний і для нас, і для суспільства процес", - наголосив Нестор Шуфрич.

Разом з тим, керівник штабу Януковича Тарас Чорновіл запевнив, що сторона Януковича не чекатиме закінчення семиденного терміну оскарження, відведеного законом.

"Текст скарги ми постараємося внести завтра, тому що ми не хочемо затягувати процес", - сказав Чорновіл.

Разом з тим, Чорновіл зауважив, що він не може гарантувати, що скаргу буде внесено саме в четвер, а не на один чи кілька днів пізніше.

На докір про затягування інавгурації Ющенка, Чорновіл запитав: "А ви вважаєте що краще, коли Україна здобуде нелегітимного президента? Я думаю, це буде найгіршим з варіантів".

Присутні на прес-конференції тривалий час уникали конкретної відповіді щодо більш-менш конкретних формулювань, які міститимуться в скарзі.

"Що буде в скарзі конкретно, ви дізнаєтеся на засіданні Верховного суду", - заявив нардеп Іван Добкін.

Так само Чорновіл заявив, що "це некоректно щодо Верховного суду України, який має текст скарги побачити першим". "Якщо будете знати (зміст скарги) у вас не буде зацікавленості прийти до Верховного Суду", - додав він.

Нардеп Вернидубов натомість повідомив, що в скарзі містимуться вимоги "поновити права мільйонів громадян, які були порушені, а також, швидше за все, вимога повторних виборів".

Чорновіл при цьому відзначив: "ми не доводимо, що наш кандидат переміг у третьому турі, у нас немає для себе самих достатньо доказів". Проте, за його словами, у зв'язку зі значними порушеннями буде поставлено питання про нові вибори.

"Порушення, зафіксовані нами в цьому так званому третьому турі, набагато значніші (ніж ті, що розглядалися за скаргою представників Ющенка після голосування 21 листопада),і вони будуть представлені в судовому засіданні", - сказав Чорновіл.

На думку Добкіна, "той свист, яким проводжали Ківалова в залі Верхової Ради, має перерости в аплодисменти", тому що "Ківалов, у порівнянні з тим, що робив Давидович, напевно, був зразком проведення виборчого процесу в країні".

Його підтримав Вернидубов, заявивши, що нова ЦВК "повторила ті ж порушення", і "практично висновків не зробила" з оцінки роботи попреднього складу Центрвиборчкому.

Як повідомив Нестор Шуфрич, інтереси Януковича в суді захищатимуть, зокрема, 5 українських та 3 швейцарських юристи.

Виправдовуючи власне голосування за закон, який вони наразі критикують, що передбачав голосування на дому лише для інвалідів 1-ї групи, Шуфрич заявив, що "вранці, коли ми отримали закон про особливості голосування 26 грудня, ми його, на жаль, не читали, і вночі до нього були внесені зміни".

За словами Шуфрича, було вилучено із законопроекту дозвіл друкувати бюлетені на підприємстві "Україна", а також обмежено можливість голосування на дому.

За його словами, коли депутати намагалися виправити цю помилку, їм не вистачило голосів.

"Безумовно, відповідальні всі ми, а от наскільки відповідальні, і хто скільки зробив, щоб виправити помилку, ви дізналися", - сказав Шуфрич.

Шуфрич також повідомив, що в Конституційному суді вже оскаржено рішення Верховного суду про переголосування другого туру виборів. "У нас є юридичні підстави сподіватися, що Віктор Федорович Янукович буде президентом України. Теоретично", - зазначив він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування