У Ющенка мало шансів на Нобелівську премію. Його переможе китаянка?

Середа, 2 лютого 2005, 09:58
Норвезький експерт з питань нобелівських премій Стейн Тонненсон вважає, що шанси Віктора Ющенка отримати цю премію не надто великі.

Про це він сказав в інтерв’ю українській службі Бі-Бі-Сі.

"Я гадаю, що його шанси цього року є порівняно незначними. Він успішно виграв вибори…Він потрапив до претендентів на Нобелівську премії, бо він переміг мирними засобами політичний режим, який намагався сфальсифікувати результати президентських виборів. Це є аргументом на користь Віктора Ющенка. Але, з іншого боку, він поки що лише виграв перемогу, лише отримав владу", - вважає Тоннессон.

"Я думаю, що для того, аби стати пропагандистом миру, аби отримати Нобелівську премію миру, панові Ющенку на додаток до його попередніх звитяг треба об'єднати націю довкола себе.

Якщо він матиме політичну програму в Україні, яка зробить його також популярним і на сході країни, а також матиме добрі, миролюбні стосунки з сусідами, в тому числі й Росією..." – сказав Тоннессон.

Експерт зауважив, що якщо Ющенку вдасться "досягти миру з опонентами і також задовольнити деякі з їхніх інтересів та потреб", тоді він може вирости до справді національного об'єднуючого лідера-державника і матиме серйозні шанси на премію.

"Але поки він буде виглядати таким, що представляє одну частину країни і не іншу, доти одного лише факту мирного отримання влади буде, мабуть, недостатньо", - сказав експерт.

Він також повідомив, що загальне враження скандинавських країн щодо "помаранчевої революції" було дуже позитивним. "Було велике полегшення, що виграв саме той, хто повинен був виграти… Також з полегшенням було сприйнято той факт, що режим Кучми не вдався до застосування сили, як на тому на певному етапі наполягав Янукович", - сказав він.

"Було величезне зацікавлення українськими подіями… За все моє життя не пам'ятаю жодного іншого випадку, щоб Україна в Скандинавії мала стільки уваги до себе, як останнім часом", - додав Тоннессон.

Він також повідомив, що конкурентом Ющенка на премію може стати Ребію Кадір, яка є в'язнем сумління в китайському Уйгурському автономному регіоні. "Може бути ще якийсь китайський кандидат, бо Китай назагал має мало Нобелівських премій", - сказав експерт.

Він також вважає, що премія миру може потрапити до організацій, які були активними в допомозі жертвам цунамі в Азії, або організації Save The Children (Порятуймо дітей) чи OXFAM.

"Особисто я не виключаю й рок-зірку Боно, який запустив ініціативу щодо боротьби зі СНІДом. В Нобелівському Комітеті є загальний інтерес розширити коло нагороджених премією миру поза політиками-миротворцями", - сказав Тоннессон.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування